Acasă Intern România a blocat declarația UE împotriva mutării ambasadei SUA la Ierusalim

România a blocat declarația UE împotriva mutării ambasadei SUA la Ierusalim

România a blocat, alături de alte Cehia și Ungaria, o declarație a UE care condamnă mutarea Ambasadei SUA din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, informează postul israelian de televiziune  Channel Ten, care citează surse diplomatice.

Diplomați europeni și oficiali israelieni au afirmat că declarația comună, elaborată la inițiativa Franței, ar fi urmat sa prezinte un front unit european împotriva acțiunii Washingtonului, potrivit cotidianului Times of Israel.

Channel Ten, a relatat că declarația comună ar fi subliniat că Ierusalimul ar trebui sa fie capitala a două state – Israel și Palestina, iar statutul Ierusalimului trebuie rezolvat doar în urma negocierilor de pace, iar statele Blocului comunitar nu vor urma exemplul SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim.

Presedintele Cehiei, Milos Zeman, și-a exprimat sprijinul pentru mutarea ambasadei țării sale la Ierusalim, însa prim-ministrul de la Praga, Andrej Babis, se opune.

Premierul Viorica Dancilă s-a pronunțat în favoarea mutării, dar președintele Klaus Iohannis se opune, menționează Times of Israel.

Minisrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a explicat odiseea ambasadei României în Israel: ”președintele este șeful statului, nu al diplomației”.

Postul israelian Hadashot TV a relatat miercuri că mai mulți diplomați europeni, inclusiv din Marea Britanie, Franța și Germania, vor boicota ceremonia programată saptamana viitoare pentru inaugurarea SUA la Ierusalim. Oficialii de la București inca nu au precizat care va fi poziția Romaniei în această privintă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a invitat la ceremonie întregul corp diplomatic din Israel.

Ministerul de Externe israelian a transmis că „30 din 86 de ambasadori” au răspuns afirmativ la invitație.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…