Acasă Extern Mii de germani se alătură „marșurilor kippa” pentru a respinge antisemitismul

Mii de germani se alătură „marșurilor kippa” pentru a respinge antisemitismul

Mii de germani de diferite credințe purtând capișoane evreiești ”kippa” au participat miercuri seara la mitinguri desfășurate la nivel național în sprijinul comunității evreiești, din cauza preocupărilor legate de creșterea antisemitismulu, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, la Berlin, un israelian care avea pe cap kippa a fost supus abuzului verbal de trei persoane și a fost legat cu o centură de un palestinian sirian. Un videoclip a fost postat pe internet.

Anterior acestui atac au avut loc agresiuni asupra copiilor evrei în școli, ceea ce l-a determinat pe șeful Consiliului Central al Evreilor, Josef Schuster, să-i sfătuiască pe evrei să nu poarte kippa în orașele mari.

La Berlin, mai mult de 2.000 de persoane au participat la așa-numitul „marș kippa”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției. Mitinguri similare au avut loc la Köln și în alte orașe germane.

Marșurile s-au desfășurat, miercuri, după o decizie industriei muzicale din Germania de a renunța la prestigioasele premii anuale Echo, după o serie de acte de antisemitism.

În acest an, prestigiosul premiului muzical Echo afost acordat unei melodii rapp  cu versuri antisemite, provocând nemulțumire. Câțiva câștigători anteriori au anunțat că returnează premiile în semn de protest.

Asociația muzicală BVMI a declarat miercuri că premiul Echo este atât de zguduit și afectat de acest incident încât este nevoie de un nou început.

„În nici un caz nu vrem ca acest premiu muzical să fie o platformă pentru antisemitism, dispreț pentru femei, homofobie sau pentru reducerea violenței”, a afirmat BVMI într-o declarație.

Controversații câștigători au fost Kollegah și Farid Bang, ale căror versuri includ „fac un alt Holocaust venind cu un Molotov” și care cântă că mușchii lor sunt „mai definiți decât a prizonierilor de la Auschwitz”.

Germania nu este singura țară care luptă împotriva ostilității față de evrei. Luna trecută, Franța a fost șocată de asasinarea unei supraviețuitoare a Holocaustului într-un atac suspectat de antisemitism, iar Partidul Laburist din partea opoziției din Marea Britanie este implicat în antisemitism.

Cu toate acestea, moștenirea Holocaustului, în care naziștii au ucis cel puțin șase milioane de evrei, au lăsat germanilor un sentiment special de responsabilitate.

Cele mai multe atacuri aparțin extremei-dreapte.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat cotidianului Tagesspiegel că atacurile antisemite sunt îndreptate împotriva „tuturor”.

Nimeni nu poate fi discriminat din cauza originii, a culorii pielii sau a religiei„, a spus Mass.

Din 1991, numărul evreilor aparținând unei comunități religioase a crescut în Germania la peste 100.000, fiind amplificat de un aflux din fosta Uniune Sovietică. Aproximativ același număr de evrei au rădăcini evreiești în Germania, dar nu paractică religia.

În Gemania, înaintea de Holocaustul nazist trăiau aproximativ 600.000 de evrei, iar după al Doilea Război Mondial se mai aflau doar 10.000.

În fiecare zi, cotidianul Tagesspiegel, citând cifre guvernamentale, a relatat că în medie au fost raportate patru crime antisemite în medie pe zi, anul trecut, în jurul aceluiași nivel ca în 2016. Majoritatea – 1.377 din 1.452 – au fost comise de radicali de dreapta.

Partidul Alternativa anti-imigranție pentru Germania (AfD) acuză influxul a peste 1,6 milioane de migranți, mulți din Orientul Mijlociu, începând din anul 2014.

„Am exprimat avertizări foarte timpuriu despre forța imensă a antisemitismului musulman”, a declarat Georg Pazderski, membru al AfD.

Schuster de la Consiliul Central al Evreilor a cerut grupurilor musulmane să renunțe la antisemitism. „Nu poate exista toleranță la intoleranță”, a spus el.

Consiliul Central al musulmanilor din Germania și grupurile turcești au susținut mitingurile.

„Dacă doriți să luptați împotriva islamofobiei, atunci nu puteți tolera antisemitismul. Și știm unde a ajuns antisemitismul în istoria germană „, a declarat Gokay Sofuoglu, șeful comunităților turce din Germania, pentru cotidianul Berliner Zeitung.

În încercarea de a reduce îngrijorările privitoare la antisemitism, Germania a numit un Comisar pentru antisemitism, fostul diplomat Felix Klein, care își va începe activitatea luna viitoare, însă criticii declară că guvernul cancelarului Angela Merkel face prea puțin.

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…