Acasă Extern Italia: 5 Stele respinge o coaliție alături de Berlusconi

Italia: 5 Stele respinge o coaliție alături de Berlusconi

Luigi Di Maio, lliderul Mișcării 5 Stele (M5S), a exclus marți formarea unei coaliții cu partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, cu o zi înainte de începerea consultărilor pentru formarea noului guvern.

Până în prezent, M5S a declarat că este gata să discute cu toate partidele după ce alegerile naționale din 4 martie s-au încheiat fără ca un partid să obțina majoritatea parlamentară.

Într-un interviu înregistrat de postul de televiziune ”La7” și care nu a fost încă difuzat, Luigi Di Maio a declarat că M5S este deschise discuțiilor cu Partidul Democrat (PD) de centru-stânga, dar nu cu Matteo Renzi și nici cu  Forza Italia, au spus două surse din M5S pentru Reuters.

„Vom propune un contract guvernamental ca și germanii și ceea ce este scris se va făcut, iar ceea ce nu este scris nu se face”, a declarat Di Maio pentru parlamentarii de M5S marți, potrivit unei declarații, a relatat Reuters.

Inițiativa M5S va intensifica tensiunile dintre Liga Nordului și Forza Italia, care sunt parteneri într-o coaliție de centru-dreapta care a participat împreună în alegerile electorale din 4 martie pentru a câștiga mai multe locuri în parlament. Forza Italia nu a avut nici un comentariu imediat, a relatat Reuters.

„Coaliția care a câștigat cele mai multe voturi din spectrul politic de centru-dreapta este punctul nostru de plecare”, a declarat liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, pe Facebook. „Vom dialoga cu Mișcarea 5 Stele, dar vom respinge veto-urile sau comenzile”.

În alegeri, Mișcarea anti-sistem 5 Stele a urmat în alegerile electorale o platformă populistă de orientare centru-dreapta, câștigând cele mai multe voturi, dar fără a obține majoritatea, iar PD a fost al treilea partid la numărul de voturi obținute, însă niciun partid nu are suficiente locuri în parlament pentru a guverna singur.

Mișcarea 5 Stele va face presiuni asupra PD pentru a lua în considerare aderarea la coaliție de guvernare. Până acum, PD a aderat la linia strictă – stabilită de Renzi înainte de a demisiona din funcția de lider al partidului în urma votului din 4 martie  – de a nu se alia cu M5S.

„Propunerea liderului de M5S este inacceptabilă”, a declarat Andrea Marcucci, liderul PD în Senat, pe Twitter.

Deși sursele Reuters nu au spus motivul pentru care Di Mario respinge intrarea în coaliție alături de Forza Italia, însă M5S a fost întotdeauna ostilă față de Berlusconi, deoarece partidul a promis să curețe politica italiană. Berlusconi are o condamnare pentru fraudă fiscală și este judecat într-un alt caz pentru presupusa mituire a martorilor.

Președintele Sergio Mattarella începe, miercuri, consultări oficiale în care va încerca să-i facă pe rivali să caute un teren comun și să formeze împreună un guvern. El se va întâlni cu principalele partide, inclusiv cu M5S, joi.

Procesul de consultare ar putea dura săptămâni până la ajungerea la un acord. Dacă nu se poate găsi nicio formulă pentru formarea coaliției de guvernare, Mattarella ar putea fi obligat să convoace noi alegeri electorale.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…