Acasă Extern Criza din Siria: Trump, noi declaraţii despre un atac cu rachete

Criza din Siria: Trump, noi declaraţii despre un atac cu rachete

Situaţia din Siria rămâne încordată, după ce preşedintele Trump a avertizat Rusia, miercuri, că Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit regimului Assad.

Damascul şi Moscova au negat orice implicare în atacul chimic din Douma, localitate situată la periferia Damascului, sugerând că incidentul ar putea fi folosit ca pretext pentru o intervenţie militară.

Preşedintele SUA a promis o ripostă dură la atacul chimic soldat, potrivit diverselor surse, cu moartea a peste 60 de persoane şi rănirea altor aproximativ 1.000.

Preşedintele american s-a consultat cu Franţa şi Marea Britanie pentru o ripostă militară multinaţională în Siria.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat, joi, că nu a precizat niciodată când ar putea avea loc un atac asupra Siriei, adăugând că acesta ar putea avea loc ”foarte curând sau nu”, informează agenţia de presă Reuters.

”Niciodată nu am spus când ar putea avea loc un atac asupra Siriei. Ar putea avea loc foarte curând sau nu. În orice caz, Statele Unite, sub Administraţia mea, au făcut o treabă foarte bună pentru eliminearea Stat Islamic din regiune”, a scris Trump pe Twitter.

Două distrugătoare americane dotate cu rachete Tomahawk sunt poziţionate pentru a ataca Siria, relatează CNN, în situaţia în care, într-adevăr, preşedintele Trump va ordona un atac asupra forţelor guvernamentale siriene.

Opţiunile de atac americane nu s-ar limita, însă, la cele două distrugătoare (oricum suficiente pentru a lansa de zeci de rachete). Statele Unite mai au la dispoziţie şi avioanele de lupta F-22, staţionate în baza Al Udeid Air Base din Qatar, şi care ar putea ataca ţinte din Siria chiar din spaţiul aerian Iordanian (foarte probabil în afara razei rachetelor ruseşti S-400). Nu în ultimul rând, ar mai avea şi submarine ale Flotei a VI-a din Mediterană, de asemenea dotate cu rachete Tomahawk.

Franța și Marea Britanie sunt dispuse să se alieze cu Statele Unite. Franţa are avione Rafale staţionate în Iordania, utilizate anterior împotriva Statului Islamic. Iar Marea Britanie are avioane staţionate tot la Al Udeid Air Base, din Qatar, precum şi în Cipru.

Dacă Washingtonul va decide să răspundă cu forţă militară, rămâne de văzut exact care ar fi ţinta. Asta pentru că un atac asupra unor instalaţii de stocare a armelor chimice nu ar face altceva decât să disperseze agenţii chimici în aer, nu să îi şi distrugă. Pentru acest lucru ar fi necesară arderea lor la temperaturi ridicate, pe perioade îndelungate, utilizând instalaţii specializate.

SUA au mai efectuat un atac cu rachete Tomahawk asupra unor ţinte guvernamentale siriene, cu exact un an în urmă, şi tot ca urmare a unui atac chimic care a avut loc în Idlib, din nord-vestul Siriei. Atunci, SUA nu au vizat ţinte centre de stocare sau de producţie a agenţilor chimici, ci ţinte militare.

Vladimir Putin şi Benjamin Netanyahu au discutat despre situaţia din Siria

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a discutat, joi, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre situaţia din Siria, iar liderul de la Kremlin l-a îndemnat să nu întreprindă acţiuni care să destabilizeze Siria, a relata agenția Tass.

”Preşedintele Vladimir Putin şi premierul Israelului au avut o conversaţie telefonică, la cererea părţii israeliene. Cei doi lideri au discutat despre problemele din Siria, inclusiv de atacul lansat de forţele israeliene asupra unei baze militare din provincia siriană Homs. Vladimir Putin a subliniat că respectarea suveranităţii Siriei este de o importanţă fundamentală şi l-a îndemnat pe Netanyahu să nu întreprindă acţiuni care ar putea destabiliza Siria”, a transmis Administraţia Prezidenţială din Rusia.

Cel puţin 14 persoane au murit după ce baza militară Tiyas, denumită și T4,  aflată în provincia Homs, a fost lovită de rachete israeliene. Iranul a ameninţat că va riposta și va ataca Israelul din cauza bombardamentelor care au ucis șapte iranieni.

Theresa May a convocat miniştrii britanici pentru a lua o hotărâre privind Siria.

Premierul Theresa May a convocat, joi, miniştrii britanici într-o şedinţă specială pentru a discuta dacă Marea Britanie se va alătura Franţei şi Naţiunilor Unite într-o posibilă operaţiune militară în Siria, în urma unui presupus atac chimic, relatează agenţia Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat Rusia, miercuri, că va desfăşura acţiuni militare în Siria, acuzând Moscova pentru susţinerea preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Rusia a avertizat Occidentul împotriva unui atac asupra Siriei spunând că atacul chimic produs în Douma a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, fiind o înscenare.

În acest context, Theresa May a convocat miniştrii britanici pentru a purta o discuţie privind reacţia Marii Britanii la presupusul atac chimic.

„Atacul chimic, care a avut loc duminică în Siria, reprezintă un act şocant şi barbaric. Toate indiciile arată că regimul sirian este responsabil”, a declarat Theresa May.

Marea Britanie a mai lansat în trecut atacuri aeriene de la baza militară pe care o deţine în Cipru, însă a vizat doar grupuri militante ale organizaţiei Stat Islamic.

Donald Trump şi Tayyip Erdogan au discutat despre situaţia din Siria.

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au discutat despre situaţia de criză din Siria şi au fost de acord să menţină un dialog privind problemele din regiune, a informat Casa Albă printr-un comunicat, relatează agenţia Reuters.

„Preşedintele Donald J. Trump a vorbit astăzi cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre criza actuală din Siria. Cei doi lideri au convenit să păstreze dialogul privind situaţia „, a spus Casa Albă, fără a oferi detalii suplimentare.

Rusia ţine legătura cu şefii Statului Major General al Armatei SUA şi NATO privind posibile atacuri.

Rusia se află în contact direct cu şefii Statului Major General al Armatei SUA şi desfăşoară consultări cu NATO prin intermediul Turciei în privinţa gestionării conflictului din Siria, a declarat Vladimir Şamanov, şeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat, relatează agenţia Tass.

„Este în desfăşurare un dialog direct cu liderii Statului Major General al Armatei SUA. Prin aliaţii noştri, omologii turci, comunicările sunt verificate cu NATO. Indiferent cât de emoţionante şi ameninţătoare ar fi putut fi declaraţiile domnului [Donald] Trump, răspunsul din partea premierului britanic Theresa May şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron arată că nu există unitate şi că măsurile adoptate au dus la aceste rezultate”, a spus Şamanov într-un interviu pentru televiziunea Rossiya 1.

Şeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse, a mai precizat că ţara sa nu este alarmată de informaţiile privind posibile atacuri ale SUA în Siria.

Vladimir Şamanov a făcut un apel către populaţia rusă să nu se alarmeze în privinţa situaţiei actuale, adăugând că responsabilii militari, diplomatici şi politici ai Rusiei colaborează non-stop.

Criza din Siria

Miercuri, preşedintele american Donald Trump a avertizat Rusia că Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad.

Pe 8 aprilie, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Duma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Potrivit organizaţiei umanitare Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin (un recipient cu gaz chimic ortăvitor), care a fost aruncat dintr-un elicopter în Douma.

Oraşul sirian Douma este ultima redută a grupării rebele Jaish al-Islam din regiunea Ghouta de Est, iar forţele regimului Assad au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

Statul Major al armatei Rusiei susţine că atacul chimic produs în oraşul sirian Douma a fost o înscenare a organizaţiei umanitare insurgente Căştile Albe. Presa de stat de la Damasc a anunţat că forţele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informaţiile prezentate în presa occidentală sunt „invenţii” generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…