Acasă Diverse Asteroid interstelar lângă Terra

Asteroid interstelar lângă Terra

 Asteroidul arată diferit de obiectele văzute, până acum, în universul nostru cosmic.

Astronomii au confirmat că un obiect care a trecut recent pe lângă Terra este din afara sistemului nostru solar, fiind primul asteroid interstelar care a fost observat vreodată.

Spre deosebire de ceilalți asteroizi și comete observate anterior, acest corp nu este legat de gravitatea soarelui. A venit din spațiul interstelar și se va întoarce acolo după scurta întâlnire cu sistemul nostru de stele. Orbita sa hiperbolică este foarte înclinată și nu pare să se apropie în drumul său de nici un alt corp al sistemului solar.

Observațiile detaliate săptămâna aceasta de revista Nature au arătat că asteroidul este întunecat și roșiatic, similar cu obiectele din sistemul solar exterior Terrei. Nu este înconjurat de gaz sau praf cum au cometele, este lung și subțire, având forma unui stilou ciudat. Se crede că este de aproximativ 500 de metri și de zece ori mai lung decât propria lățimea. Aceste dimensiuni îl deosebesc de asteroizii văzuți în sistemul nostru solar, care nu sunt atât de alungiți.

Astronomii cred că acest obiect,  poreclit „Oumuamua”, este un ”mesager” venit pentru prima dată din afara sistemului solar. Asteroidul a călătorit de milioane de ani până se se afle în apropierea Terrei. Se pare că a venit din direcția constelației Lyra, dar originea exactă a asteroidului este încă necunoscută.

Mai multe răspunsuri despre asteroid vor veni în curând, deoarece telescopul spațial Hubble al NASA observă Oumuamua în această săptămână. „Planul nostru este să ne uităm la el până la sfârșitul anului, astfel încât să putem obține cea mai bună traiectorie posibilă și să ne dăm seama de unde a venit”, a spus Karen Meech, autorul principal al studiului de la Institutul de Astronomie al Universității din Hawai.

Oumuamua a fost prima dată reperat pe 19 octombrie de către astronomii care lucrează la telescopul Pan STARRS din Hawai. Telescopul este folosit pentru a scana cerul pentru a observa obiectele care orbitează în apropierea Pământului și care ar putea reprezenta o amenințare pentru planeta noastră.

Obiectele interstelare sunt considerate a trece destul de frecvent prin sistemul nostru solar, dar de obicei se mișcă foarte repede și sunt greu de observat. Cu „Oumuamua”, astronomii au avut noroc: asteroidul a intrat în sistemul nostru solar într-un unghi, venind din apropierea Soarelui, apoi a trecut de lângă Pământ pentru a ieși din sistemul nostru solar. Acest lucru a dat astronomilor șansa de al abserva cu telescoape de la sol. „Cred că este cu îngrijorător că am avut acest vizitator și am avut șansa să ne uităm de aproape la el”, a spus Meech.

După ce a fost observat pentru prima dată, zeci de observatoare din întreaga lume au continuat să îl observe. „Am avut o fereastră de 10 zile pentru a face ceva practic”, a spus Meech. Prin aceste observații rapide, astronomii au descoperit că Oumuamua a avut fluctuații mari în luminozitate, indicând un obiect neobișnuit de alungit, care face o rotație completă în jurul propriei axei la fiecare 7,3 ore.

Oumuamua se află, acum, la 200 de milioane de kilometri distanță de Pământ, depărtându-se cu  139 de km/oră. A trecut pe orbita lui Marte pe 1 noiembrie și va ajunge pe orbita lui Jupiter cândva în 2018. În curând, va fi prea greu de urmărit, chiar și de Hubble.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…