Acasă Diverse Primul asteroid binar observat de Hubble

Primul asteroid binar observat de Hubble

Astronomii au descoperit un nou tip de obiect ceresc: un asteroid binar activ, ceea ce înseamnă că este alcătuit din două roci care orbitează una pe lângă alta, lăsând o urmă de gaz la fel ca o cometă. 

Obiectul stelar, numit Body 288P, este primul asteroid hibrid descoperit.

În mod tradițional, linia dintre asteroizi și comete a fost destul de clară: asteroizii sunt bucăți de rocă și metal, în timp ce cometele sunt mai slabe, când soarele le încălzește lasă în urmă o coadă de vapori.

Asteroizii activi au nori de praf și gaz, seamănă cu o cometă, dar aceștia sunt rari, având în prezent doar 20 de exemple cunoscute. Când se deplasează în orbita asteroidului care se află între Marte și Jupiter, aceste obiecte se numesc comete cu centură principală.

Obiectul  288P a fost descoperit în 2011, iar imaginile capturate de telescopul Hubble au indicat apoi că este activ. Dar, în acel moment, asteroidul era prea departe de Pământ pentru a obține o imagine bună.

În septembrie 2016, asteroidul se afla la cea mai apropiată distanță de Soare și când s-a apropiat la 200 de milioane de km de Pământ, astronomii de la Institutul Max Planck au folosit Hubble pentru a- studia.

Atunci a devenit clar că 288P este compus două bucăți separate.

Aceasta face ca 288P să fie prima cometă binară cu centură principală surpinsă de cercetători.

 

5/5 - (17 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…