Acasă Extern Contrapropaganda rusă

Contrapropaganda rusă

Uniunea Europeană își intensifică campania de a contracara dezinformarea și știrile false din Rusia.

Grupul de lucru East Stratcom va fi finanțat cu peste 1 milion de euro din bugetul UE pentru a respinge „atacurile cibernetice și știrile false”.

Pentru prima dată de la înființarea echipei, în 2015, East Stratcom va avea bani din bugetul UE, fără  a se baza pe contribuțiile statelor membre ale UE sau să adune bani din alte linii bugetare. Uniunea Europeană va aloca 1,1 milioane de euro pe an pentru perioada 2018-2020, potrivit unei surse apropiate East Stratcom.

Noua finanțare a apărut după ce președintele consiliului european, Donald Tusk, a avertizat că una dintre problemele reale ale Europei a fost „atacurile cibernetice, știrile false, războiul hibrid”. Declarația a fost dată, vineri, în urma unui summit cu liderii UE, din Europa de Est și din Caucaz . „Trebuie să fim foarte precauți, și vigilenți dacă vrem să ne protejăm, dacă vrem să-i ajutăm pe partenerii noștri, trebuie să fim foarte conștienți de amenințarea din interiorul UE „, a spus Tusk.

Liderul european s-a referit la discursul premierului britanic  Theresa May, în care a acuzat Rusia de amestec în alegeri și de planificarea de povești false în mass-media, încercând să provoace discordie în vest.

Decizia de a aloca pentru prima dată bani europeni unei unități de contrapropagandă se datorează activităților de creștere a dezinformării în limba rusă și spaniolă cu privire la referendumul privind independența catalană.

Pe măsură ce subiectul Catalonia a ieșit din atenția mass-media, sursele UE au văzut că fluxul de povesti țintă ale dezinformării s-au orientat spre ultimul summit al statelor estice. De exemplu, au apărut în mass media informații false cu privire la faptul că UE restricționează produsele din Georgia, deși UE a acordat pentru toate produsele tarife zero, cu excepția usturoiului.

Unitatea East Stratcom a fost înființată în 2015 pentru a răsturna informațiilei false despre UE, ca urmare a campaniei de război hibrid a Rusiei din Ucraina. East Stratcom, are sediul la Bruxelles și are unitatea are 14 angajați. Politicienii și activiștii din societatea civilă din Europa de Est au susținut de mult că nu dispun de resurse pentru a rezolva problema: anul trecut, liderii UE au respins o propunere din partea Parlamentului European de a majora bugetul cu 800.000 de euro.

Scopul grupului este de a crește nivelul de monitorizare al mass-media din Rusia și de a întreprinde analize de date pentru a oferi o înțelegere mai detaliată a dimensiunii dezinformării. Pe lângă angajații de la Bruxelles, unitatea se bazează pe voluntari și experți pentru a monitoriza mass-media din Rusia și pentru a proteja UE împotriva dezinformării.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…