Acasă Cultură Brexit sugerează un nou realism

Brexit sugerează un nou realism

Puterile globale fac lobby pentru a elimina ”ieșire specială” a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Părăsirea Uniunii Europene devine dificilă pentru Marea Britanie datorită acordurilor de comerț. Oficialii europeni nu sunt de acord cu aranjamentele personalizate mai favorabile pentru Regatul Unit pentru că depășesc normele europene.

Speranța premierului britanic, Theresa May, de a încheia un acord unic de comerț post-Brexit cu UE a fost amenințată sâmbătă noaptea de presiunea internațională care refuză un  tratament special pentru Marea Britanie, a relatat publicația Guardian.

După o săptămână de negocieri în care se părea că poate exista o înțelegere cu UE care să permită discuțiilor Brexit să avanseze cu privire la viitoarele relații comerciale, oficialii UE au insistat că Marea Britanie  nu poate obține acorduri mai favorabile decât alte țări din afara UE.

O sursă UE apropiată discuțiilor a spus: „Am fost abordați de o serie de țări [non-membre] care au exprimat îngrijorări și au arătat clar că ar constitui o problemă majoră pentru aceștia dacă dintr-o dată Marea Britanie ar obține condiții mai bune decât  are dreptul.”

Oficialul a spus că, odată ce Marea Britanie este în afara pieței unice și a uniunii vamale, în martie 2019, nu se vor putea păstra termenii relației comerciale curente și nici un tratament special. „Este indiciul unui principiu riguros, lucrurile nu vor funcționa altfel”, a spus el.

„În primul rând, trebuie să rămânem la acest echilibru al drepturilor și obligațiilor, în caz contrar, vom submina propria uniune vamală și piața unică. În al doilea rând, nu putem deranja relațiile cu alte țări terțe „, a afirmat oficialul.

„Dacă am avea o relație specială în favoarea Marii Britanii, atunci ceilalți parteneri cu care avem încheiate acorduri echilibrate ar pune la îndoială aceste acorduri”.

Premierul Theresa Maay și miniștrii cabinetului său au declarat în repetate rânduri că doresc un acord special care să permită tranzacțiile comerciale „fără fricțiune” cu UE și accesul lărgit pe piața unică.

Avertizările au venit de la înalți oficiali ai UE și ai Marii Britanii care au prezis că este imposibil ca Londra și Bruxelles să finalizeze noile acorduri comerciale în intervalul de doi ani. Și, că se poate preconiza o perioadă de tranziție după ieșirea Regatului Unit din UE, în martie 2019.

Lordul Kerr, cel care a elaborat Articolul 50 privind procesul de ieșire din UE, a declarat: „Sunt zero șanse de a se încheia chiar o înțelegere modestă [cum ar fi acordul UE-Canada] care să fie ratificată în toate cele 27 de state [membre ale UE] în perioadă de așteptare de doi ani.

Nick Macpherson, fost secretar permanent al Trezoreriei britanice, a declarat: „Acordurile comerciale sunt lungi și complexe și durează invariabil mai mult de cinci ani pentru a fi ratificate. Prin urmare, este foarte probabil ca perioada de tranziție după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană să dureze până în 2024. ”

Companiile britanice fac presiuni pentru nevoia de a se prelungi perioada de tranziție și necesitatea unei mai mari clarități juridice cu privire la modul în care va funcționa relația UE-Marea Britanie post-Brexit.

 

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…