Acasă Extern Cehia recunoaște capitala Ieruslim

Cehia recunoaște capitala Ieruslim

Președintele Cehiei,  Milos Zeman, a făcut apel ca ambasadele din Tel Aviv să fie mutate la Ierusalim. 

Milos Zeman a participat la New York,  la gala ziarului ”The Algemeiner” unde a susținut un discurs prin care se detașează de poziția statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

„Uniunea Europeană este lașă, face tot ce poate pentru ca o mișcare teroristă pro-palestiniană să aibă supremație asupra unei mișcări pro-israeliene”, a spus Zeman, potrivit AFP.

Președintele Zaman și Cehia sunt cunoscuți pentru sprijinul puternic față de Israel. Imediat după declarația Președintelui american, Donald Trump, prin care recunoștea Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, Ministerul de Externe al Cehiei a anunțat recunoașterea Ierusalimului de Vest drept capitala statului.

În luna septembrie, Președintele Zeman a vorbit despre lașitatea internațională cu privire la Israel, citând ca exemplu refuzul de a recunoaște Israelul ca stat evreu sau de a recunoaște Ierusalimul ca fiind capitala Israelului.

Ministrul israelian al Științei și Tehnologiei, Ofir Akunis, i-a multțumit ambasadorului Cehiei în Israel pentru recunoașterea țării sale a  Ierusalimul drept capitala Israelului.

„Sunteți  un popor curajos, cărora nu le este frică să lupte pentru noi, pentru adevăr. Republica Cehă este un adevărat prieten al poporului evreu și al statului Israel”, a spus Akunis.

Recunoașterea de către Cehia a capitalei Ieruslim ”sparge” poziția Uniunii Europene, formată din 27 de state, așa cum a fost exprimată de șeful politicii externe a UE, Federica Mogherini. Aceasta a subestimat poziția semnificativă a Cehiei și a emis o serie de declarații care condamnă poziția Președintelui Trump și intenția sa de a reloca Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Luni, Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va întâlni la Bruxelles cu cei 28 de miniștri de externe ai UE pentru a vorbi despre această problemă.

 

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…