Acasă Extern Israelul recunoaște  distrugerea unui reactor în Siria în 2007

Israelul recunoaște  distrugerea unui reactor în Siria în 2007

Armata israeliană a recunoscut, miercuri, distrugerea unui reactor nuclear din Siria suspectat în 2007, declarând că lovitura aeriană a eliminat o amenințare majoră pentru Israel și regiune și a fost un „mesaj” pentru alții, relatează Reuters.

Anunțul de miercuri privind operațiunea „Out of the Box” a fost făcut după declasificarea unor documente mai vechi de 10 ani.

Anunțul militarilor israelieni a fost urmat de publicarea unor documente proaspăt declasificate,  inclusiv fotografii și imagini video din cabina de pilotaj, pentru a arăta momentul în care o lovitură aeriană a distrus instalația Al-Kubar în deșertul de lângă Deir-al-Zor, în Siria.

„Mesajul atacului asupra reactorului nuclear din 2007 este acela că statul Israel nu va permite crearea de capabilități care amenință existența Israelului”, a spus generalul-locotenent Gadi Eizencot, în declarația emisă miercuri.

„Acesta a fost mesajul nostru în 2007, acest mesaj rămâne mesajul nostru astăzi și va continua să fie mesajul nostru în viitorul apropiat și îndepărtat”.

Momentul deciziei Israelului de a declarai public și de a justifica atacul după mai mult de un deceniu vine după apelurile repetate din ultimele luni ale primului ministru israelian Benjamin Netanyahu pentru Statele Unite și comunitatea internațională de a lua măsuri mai dure împotriva Iranului, aliatului Siriei.

Premierul Netanyahu a avertizat în repetate rânduri că Israelul nu va permite Iranului să dezvolte  arme nucleară – „nu acum, nu în 10 ani, niciodată” – sau să construiască fabrici de rachete în Siria care ar putea amenința Israelul sau ar putea furniza arme avansate pentru Hezbollah, grupul șiit din Liban.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a considerat „foarte probabil” că amplasamentul „a fost un reactor nuclear care ar fi trebuit declarat”.

Siria, un semnatar al Tratatului de neproliferare nucleară (NPT) din 1970, a negat întotdeauna că situl a fost un reactor sau că Damascul s-a angajat în cooperarea nucleară cu Coreea de Nord.

Iranul declară că programul său nuclear este pașnic.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò – apel pentru formarea unei alianțe antiglobaliste la nivelul întregii lumi împotriva ”Marii Resetări Mondiale”

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, un veritabil avertizor de integritate al Sf. Scaun și ad…