Acasă Extern DETALII din proiectul de pace al SUA privind Palestina și Israelul

DETALII din proiectul de pace al SUA privind Palestina și Israelul

Președintele american Donald Trump și administrația sa lucrează la așa-numita „Înțelegere a secolului”, însă puține detalii au fost dezvăluite presei cu privire la conținutul său. Casa Albă promite că acordul va deveni o soluție permanentă la actualul conflict israeliano-palestinian.

Ziarul israelian Hayom susține că a obținut un draft al propunerilor americane privind „Înțelegerea secolului”-  care se presupune că va rezolva conflictul dintre Israel și Autoritatea Palestiniană. Documentul, ajuns la presă printr-o sursă anonimă, precizează că acordul va fi semnat de trei părți – Israel, Organizația pentru Eliberarea Palestinei (PLO) și mișcarea Hamas.

Un nou stat și o capitală comună

Potrivit Hayom, acordul va sugera crearea unui stat palestinian pe teritoriile din Cisiordania și Fâșia Gaza, care vor fi numit „Noua Palestină”. Documentul nu specifică structura politică a noului stat, dar indică faptul că se vor desfășura alegeri democratice în termen de un an de la crearea sa pentru a forma un guvern, fiecare palestinian primind dreptul de a vota.

Atât Israelul, cât și Noua Palestină vor folosi Ierusalimul drept capitală, a anunțat Hayom citând din plan. Orașul nu va fi va fi împărțit, ci „folosit” de ambele state. Ierusalimul va fi în continuare controlat de către municipalitatea israeliană din Ierusalim, dar Noua Palestină se va ocupa de educația palestinienilor, în schimbul plății taxelor municipale, se prevede în draft. Situația actuală privind gestionarea locurilor sfinte din oraș va rămâne în starea sa actuală, neschimbată.

Egiptul va închiria de la Noua Palestină terenurile din  Fâșia Gaza în termen de cinci ani de la crearea statului, pentru a construi un aeroport, fabrici, precum și pentru activități comerciale și agricole. Însă, palestinienii nu vor putea să construiască case pe terenurile închiriate.

Niciun militar palestinian

În document se sugerează că Noua Palestină nu va avea nicio armată, poliția fiind singura forță ce va fi dotată cu arme ușoare. Noua Palestină va încheia un acord de apărare cu Israelul, care îi va asigura protecția față de agresiuni externe în schimbul unei plăți.

În același timp, ”Înțelegerea secolului” va cere tuturor membrilor Hamas să renunțe la armele pe care le dețin. Atât Hamas, cât și Israelul vor elibera prizonierii la un an după alegerile electorale din Noua Palestină, a afirmat ziarul citând documentul. Membrii Hamas vor continua să primească salarii până când structura lor va fi înlocuită cu un guvern nou format.

Acordul propus de Statele Unite sugerează că vor fi necesare investiții de 30 de miliarde de dolari pentru proiectele naționale din Noua Palestină, sumă eșalonată pe mai mulți ani. Pentru primii cinci ani SUA, UE și statele din Golf vor susține 70% din aceste fonduri.

SUA ar putea să dezvăluie „Înțelegerea secolului” de Ziua Independenței israeliene.

Un oficial al Casei Albe a refuzat să confirme autenticitatea documentului publicat de cotidianul Israel Hayom, numindu-l „speculativ” și „inexact”.

Așa-numita „Înțelegere a secolului”, anunțată de Donald Trump, se desfășoară de o perioadă de timp, dar puține detalii au apărut în presă, iar dezvăluirile publicației Hayom sunt cele mai detaliate până acum.

Ziarul arată că multe dintre punctele din acest document rezonează cu declarațiile consilierului SUA din Orientul Mijlociu, Jared Kushner, în timp ce contrazice unele dintre scurgerile de informații anterioare, care, de asemenea, nu au fost confirmate de oficialii americani.

„Înțelegerea secolului” ar trebui să devină o soluție la conflictul dintre palestinieni și israelieni, care a început odată cu crearea statului evreu în 1948. Acest conflict a dus la mai multe războaie între Israel și vecinii săi arabi. Deși nu se poartă războaie împotriva Israelului, statul evreu raportează în mod regulat că este atacat de rachetele Hamas care vin din teritoriul Fâșiei Gaza.

 

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…