Acasă Extern Recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului

Recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului

Astăzi este așteptat anunțul Președintelui Donald Trump prin care Statele Unite vor deveni primul stat care recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Această decizie a generat o recție  globală de la îngrijorare la alarmă.

Recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitala Israelului  reprezintă „sărutull morții” pentru Procesul de pace din Orientul Mijlociu, au spus palestinienii.

Oficialii americani au spus că Președintele Donald Trump va confirma decizia într-o declarație  pe care o va da astăzi. El va aproba, de asemenea, mutarea ambasadei SUA în Ierusalim, spun aceleași surse, conform relatării BBC. .

Transferul ambasadei din Tel Aviv va fi mai târziu datorită problemelor logistice și de securitate, precum și de necesitatea găsirii unei locații.

Reprezentantul palestinian în Marea Britanie, Manuel Hassassian, a declarat pentru BBC că schimbările aduse politicii SUA asupra Ierusalimului sunt asemănătoare cu „o declarație de război” în Orientul Mijlociu.

Papa Francis a cerut respectarea „status quo-ului” . Dialogul va veni doar prin „recunoașterea drepturilor tuturor oamenilor din regiune”, a spus el.

Secretarul britanic de externe, Boris Johnson, a declarat că a văzut ”cu îngrijorare” rapoartele cu privire la ceea ce ar urma să declare Donald  Trump și a preluat comentariile Franței și ale Uniunii Europene.

De ce este o problemă atât de dificilă?

Israelul a privit întotdeauna Ierusalimul drept capitala sa, în timp ce palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului stat palestinian.

Recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului, SUA devine prima țară care face acest lucru de la înființarea statului  Israel, în 1948.

Ce este atât de controversat cu privire la statutul Ierusalimului?

Problema afectează conflictul Israelului cu palestinienii, care sunt susținuți de lumea islamică și arabă.

Ierusalimul găzduiește principalele situri religioase sacre pentru creștinism, iudaism și islam, majoritatea acestora fiind  în Ierusalimul de Est.

Israelul a anexat sectorul din Iordania după războiul din Orientul Mijlociu din 1967 și consideră întregul oraș Ierusalim drept capitală indivizibilă.

În conformitate cu acordurile de pace dintre Israel și palestinieni, din 1993, statutul final al Ierusalimului este menit a fi discutat în ultimele etape privind  Procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Suveranitatea israeliană asupra Ierusalimului nu a fost recunoscută la nivel internațional și toate țările își păstrează ambasadele în Tel Aviv.

Din 1967, Israelul a construit mai multe cartiere în Ierusalimul de Est unde locuiesc  aproximativ 200.000 de evrei. Acestea sunt considerate ilegale conform dreptului internațional, deși Israelul contestă acest lucru.

Prin recunoașterea Ierusalimul drept capitală a Israelului, SUA susține poziția Israelului că așezările din est sunt valabile pentru comunitățile israeliene.

Ce propune SUA?

Oficialii administrației Trump au declarat că recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului este o recunoaștere a „realității istorice și actuale” de către guvernul SUA.

Cu toate acestea, granițele specifice ale orașului vor rămâne subiectul unui acord de stat final, au spus oficialii americani, conform BBC. Statutul locurilor sfinte nu ar fi afectat.

Mutarea ambasadei SUA la Ierusalim ar putea dura mai mulți ani, deoarece clădirea amabasadei  trebuie proiectată și construită și trebuie abordate problemele de securitate.

Oficialii americani au spus că Președintele Trump va semna o derogare prin care va amâna transferul ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim până când noua clădire va fi finalizată.

SUA au aprobat în 1995 prin ”Actul Ambasadei din Ierusalim”  mutarea ambasadei americane la Ierusalim, dar președinții americani anteriori au semnat derogări de amânare a transferului datorită problemelor de securitate.

Președintele Trump a promis încheierea unui acord de pace între israelieni și palestinieni. Acest demers se află în sarcina ginerelui său Jared Kushner, Consilier senior la Casa Albă.

Un oficial al Administrație americane a declarat că noua politică a SUA cu privire la  Ierusalim nu a fost concepută pentru a favoriza Israelul în acest proces, a relatat BBC.

Alte reacții

Arabia Saudită, un aliat al Statelor Unite, a numit noua politică „o provocare flagrantă față de musulmani”.

Liderul Hamas Ismail Haniya a chemat la proteste vinerea aceasta.

China a avertizat cu privire la escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu

Regele  Abdullah al Iordaniei a declarat că decizia va „submina eforturile pentru a relua procesul de pace „.

Președintele Egiptului, Abdul Fattah al-Sisi, a cerut Președintelui Trump ”să nu complice situația din regiune.”

Turcia a cerut organizarea, în această lună, a unui summit a țărilor musulmane pentru a discuta despre călătoriile în orașul vechi din Ierusalim  a angajaților guvernului american și a familiilor lor.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…