Acasă Extern SUA planifică recunoașterea autonomiei kurde în Siria

SUA planifică recunoașterea autonomiei kurde în Siria

Un oficial occidental anonim a declarat pentru ziarul Asharq Al-Awsat că planurile fac parte dintr-o nouă strategie pentru Siria, elaborată de Administrația Trump.

Washingtonul planifică „pași concreți” în vederea asigurării unei zone controlate de Forțele Democrate Siriene din regiunea estică a Eufratului din nordul Siriei, o zonă de trei ori mai mare decât Libanului, cu recunoaștere diplomatică, a informat un ziar arab internațional.

SUA a făcut primul pas de recunoaștere al teritoriului de 28.000 km pătrați, controlat de Forțele Democrate (SFD) Siriene, formată din miliții predominant kurde, inclusiv Unitățile de Protecție a Poporului (YPG).  Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a promis că va trimite diplomați americani în zone controlate de SDF pentru a lucaar împreună cu trupele americane care operează în regiune, a declarat oficialul.

Potrivit oficialului, inițiativele Statelor Unite în regiune includ împuternicirea consiliilor locale, susținerea eforturilor de reconstrucție, asistență pentru formarea lucrătorilor guvernamentali, îmbunătățirea serviciilor publice și a infrastructurii, protejarea zonelor SDF și implicarea în menținerea bazelor militare, toate acestea urmând, în cele din urmă, să  conducă la recunoașterea diplomatică.

Săptămâna trecută, a fost creată o nouă „armată siriană nordică” care a inclus formațiuni SDF și sprijinite de coaliția condusă de SUA pentru a îndeplini „sarcini de securitate la frontieră” în teritoriile aflate sub controlul lor. Presa locală a spus că milițiile protejează zonele de-a lungul graniței nordice a regiunii cu Turcia.

Forțele kurde au controlat regiunea autonomă de facto cunoscută sub numele de Rojava, din anul 2013, în contextul conflictului civil din Siria. În timpul războiului împotriva lui ISIS și a altor grupări teroriste, unitățile din Siria s-au angajat, în cea mai mare parte, în cooperare pragmatică cu forțele kurde.

În septembrie 2017, ministrul sirian al Afacerilor Externe, Walid Muallem, a declarat ca Damascul va considera acordarea unei mai mari autonomii kurzilor după încheierea războiului împotriva teroriștilor.

În același timp, Damascul și-a exprimat opoziția față de prezența și operațiunile Statelor Unite pe teritoriul sirian, inclusiv în Rojava, declarând că nu respectă principiile dreptului internațional, inclusiv respectarea integrității teritoriale a Siriei. Guvernul sirian a insistat că operațiunile americane din Siria sunt ilegale, deoarece nu au fost niciodată invitate de Damasc să intre în țară.

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…