Acasă Extern Sancțiuni UE: Numele ofițerilor GRU în cazul Skripal și al fabricanților de arme chimice în Siria

Sancțiuni UE: Numele ofițerilor GRU în cazul Skripal și al fabricanților de arme chimice în Siria

Consiliul European a impus luni o serie de sancţiuni pentru nouă persoane şi o entitate sub un nou regim de măsuri restrictive faţă de utilizarea şi proliferarea armelor chimice, regim creat la data de 15 octombrie 2018, potrivit unui comunicat oficial.

Nouă persoane şi o entitate sun sancţionate de UE privind noul regim de utilizarea armelor chimice.

”Sancţiunile includ doi reprezentanţi ai Serviciului de Informaţii al Rusiei (GRU), precum şi şeful şi adjunctul şefului serviciului, responsabili pentru posesia, transportul şi folosirea unui agent neurotoxic în oraşul britanic Salisbury în data de 4 martie 2018”, se arată în comunicat.

De asemenea, o serie de sancţiuni au fost impuse unei entităţi siriene responsabile pentru dezvoltarea şi producţia unor arme chimice, respectiv Centrul Ştiinţific pentru Studii şi Cercetare (SSRC), precum şi pentru cinci oficiali sirieni direct implicaţi în activităţile SSRC. Aceste persoane şi entităţi au fost primele care s-au aflat pe lista regimului de sancţiuni privind noile arme chimice. SSRC a fost deja inclus pe lista regimului de sancţiuni din Siria.

Sancţiunile constau într-o interdicţie de călătorie pe teritoriul UE şi îngheţarea activelor pentru persoane şi entităţi. În plus, persoanelor şi entităţilor din UE li se interzice să pună la dispoziţia celor înscrişi fonduri. Această decizie contribuie la eforturile UE de combatere a proliferării şi a utilizării armelor chimice, lucru care reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii internaţionale”, se precizează în comunicat.

Numele instituțiilor și ale persoanelor sancționate:

  1. Centrul Ştiinţific pentru Studii şi Cercetare (SSRC) din Damasc, entitatea principală care a dezvoltat arme chimice pentru regimul din Siria. SSRC este responsabil pentru dezvoltarea producției de arme chimice și distribuția acestora în câteva locații din Siria.
  2. Tariq YASMINA – ofițet la Centrul Ştiinţific pentru Studii şi Cercetare (SSRC), implicat în prepararea armelor chimice pentru regimul din Siria.
  3. Khaled NASRI – directorul Institutului 1000, divizie a Centrul Ştiinţific pentru Studii şi Cercetare (SSRC) , responsabil pentru dezvoltarea și producerea sistemului electronic pentru programul de fabricare a armelor chimice din Siria.
  4. Walid Zughaib – directorul Institutului 2000, divizie în cadrul Centrul Ştiinţific pentru Studii şi Cercetare (SSRC), responsabil pentru dezvoltarea și producerea armelor chimice de către regimul din Siria.
  5. Firas Ahmed – director la Security Office of Institute 1000, diviziune din cadrul Centrul Ştiinţific pentru Studii şi Cercetare (SSRC), responsabil cu dezvoltarea și producerea sistemului electronic de fabricare a armelor chimice din Siria. De asemenea, implicat în transferul de materiale și componente chimice care au permis ca Siria să aibă acces la Armamentul Chimic Convențional.
  6. Said Said – o figură importantă în cadrul Institutului 3000 a.k.a, Institutul 6000 a.k.a., Institutul 5000, diviziuni ale Centrul Ştiinţific pentru Studii şi Cercetare (SSRC), responsabil pentru dezvoltarea și producerea armelor chimice pentru regimul din Siria.
  7. Anatoliy Vladimirovich CHEPIGAofițer GRU (alături de Ruslan Boshirov), care a deținut și transportat în timpul weekend-ului din 4 mai 2018, în Salisbury, agentul neurotoxic “Novichok”. Pe data de 5 octombrie 2018, a fost acuzat alături de Ruslan Bushirov,  de către UK Crown Prosecution Service, pentru participarea la conspirația de a-l ucide pe Sergei Skripal și pentru vătămarea gravă a  două persoane: Yulia Skripal și Nick Bailey.
  8. Alexander Mishkinofițer GRU (alături de Alexander Petrov) pentru posesie și transportul unui agent neurotoxic “Novichok”  la Salisbury, în data de 4 mai 2018, ș.a.
  9. Vladimir Stepanovich AlexseyevȘeful Biroului GRU, responsabil pentru posesie și transportul unui agent neurotoxic “Novichok” la Salisbury, în data de 4 mai 2018, ș.a.
  10. Igor Olegovich Kostyukov, la acea dată consilier superior pentru Șeful Biroului GRU, responsabil pentru ofițerii GRU care au deținut și transportat agentul neurotoxic “Novichok” la Salisbury, în data de 4 mai 2018, ș.a.

 

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…