Acasă Extern Erdogan a discutat cu Trump despre crearea unei zone de SIGURANȚĂ în Siria

Erdogan a discutat cu Trump despre crearea unei zone de SIGURANȚĂ în Siria

Preşedintele Tayyip Erdogan a declarat marţi că a discutat despre înfiinţarea unei zone de siguranţă în Siria de-a lungul frontierei cu Turcia, în timpul unei convorbiri telefonice avute cu preşedintele american Donald Trump pe care a descris-o ca fiind pozitivă, relatează Reuters.

Președintele Trump a anunţat luna trecută că va retrage trupele SUA din nordul Siriei și a sugerat crearea unei zone de siguranţă, într-un mesaj postat pe Twitter duminică.

„Problema zonei de siguranţă, inclusiv o zonă sigură de-a lungul graniţelor Turciei, care va fi formată de noi, o problemă pe care am adus-o din epoca Obama, a fost reiterată de el ca fiind de 20 de mile”, a declarat Erdogan membrilor partidului său AKP în Parlament.

Erdogan a declarat ulterior reporterilor că zona ar putea fi extinsă peste 20 de mile, dar nu a spus cu cât.

Turcia a promis să preia lupta împotriva grupării Stat Islamic din Siria ca urmare a retragerii Statelor Unite. Cu toate acestea, diferenţele dintre Washington şi Ankara cu privire la miliţia kurdă YPG au adus discuţii între cei doi parteneri ai NATO.

YPG a fost un aliat principal al SUA în lupta împotriva ISIS, însă Turcia o consideră o organizaţie teroristă şi o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a purtat o insurgenţă de zeci de ani în Turcia.

Apelul de luni între cei doi lideri a venit după ce președintele Trump a ameninţat Turcia cu devastarea economică dacă forţele turceşti vor ataca miliţia YPG.

Erdogan a spus că a fost întristat de tweet-ul președintelui Trump, dar apelul telefonic mai târziu a fost pozitiv.

Ameninţarea președintelui Donald Trump de a devasta economia Turciei a provocat şi îngrijorare în rândul investitorilor, care a dus la o scădere de 1,6 la sută a lirei. Erdogan a spus că el şi președintele Trump au convenit să îmbunătăţească legăturile economice în timpul apelului telefonic.

„Turcia va continua să facă ceea ce trebuie pentru a rezolva această problemă în spiritul alianţei sale, atâta timp cât drepturile şi legile noastre sunt respectate. Am ajuns la o înţelegere istorică cu Trump noaptea trecută”, a declarat Erdogan.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…