Acasă Extern Cehia: Alegeri prezidențiale

Cehia: Alegeri prezidențiale

În cursa pentru ocuparea fotoliului de președinte al lării s-au înscris actualul președinte, Milos Zeman și Jiri Drahos, un academician în vîrstă de 68 de ani.

Alegerile prezidențiale din Cehia au început ieri și s-au încheiat astăzi la ora 13.

Opțiunea cehilor, manifestată la urne, va arăta direcția pe ca va merge țara.

Milos Zeman, care dorește realegerea sa pentru încă cinci ani în fruntea țării, are o agendă politică pro-Rusia și anti-imigrație. Jiri Drahos a propus o agendă politică pro-UE, dar nu are experiență politică.

Înainte de începerea votului, sondajele de opinie indicau un procent de zece la sută al alegătorilor indeciși.

O a doua zi de vot a început în această dimineață.

Votarea s-a încheiat la ora 13:00, rezultatul fiind așteptat peste câteva ore.

În prima rundă,  Zeman a obținut 38,6% din voturi, în timp ce Drahos a câștigat 26,6%. Majoritatea candidaților învinși îl susțin pe Drahos.

Alegerile au reflectat diviziunile dintre alegătorii cu venituri mici și cei care trăiesc în zonele rurale, care tind să îl voteze pentru Zeman. Locuitorii mai bogați și mai bine educați din orașele mari îl  preferă pe Drahos.

Funcția de președinte este în mare parte ceremonială și foarte influentă. De exempu, președintele țării desemnează premierul pentru formarea guvernului.

Milos Zeman a promis că îl va desemna premier pe Andrej Babis, un om de afaceri miliardar, pentru a-i da a doua șansă de a forma un guvernul după ce cabinetul său minoritar a pierdut săptămâna trecută votul de încredere în parlament.

Mandatul actulalul președinte Milos Zeman se încheie abia în ​​luna martie.

Milos Zeman, în vârstă de 73 de ani, s-a alăturat Partidului Comunist în 1968 în timpul „Primăverii de la Praga”, dar a fost expulzat în 1970 pentru că s-a opus intervenției sovietice care a zdrobit mișcarea pentru reforme liberale.

După căderea comunismului, s-a alăturat Partidului Social Democrat de stânga și a devenit liderul acestuia în 1993.

În anul 2013 a devenit al treilea președinte al Republicii Cehe, după separarea de Slovacia, în 1993.

În remarcile sale cu privire la imigrație, el a spus că musulmanii sunt „imposibil de integrat” în Europa.

În cadrul Uniunii Europene s-a opus cu fermitate sancțiunilor împotriva Moscovei și a făcut o prioritate din  îmbunătățirea relațiilor cu China.

Jiri Drahos este un academician în vârstă de 68 de ani,  a studiat chimia și tehnologia și a fost președinte al Academiei de Științe din Cehia în perioada 2009-2017.

Drahos este pro-UE, dar se opune sistemului de cote privind distribuirea migranților.

El se consideră un politician centrist care poate uni țara.

El nu a fost niciodată membru într-un partid politic și pretinde că răspândirea pe rețelele de socializare că  a colaborat-o cu StB (poliția secretă) s-a dovedit a fi falsă.

După prima rundă, a declarat pentru mass-media că dorește „să pună capăt climatului de populism și teamă din societatea cehă” care a marcat președinția lui Zeman.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…