Acasă Extern Victoria în alegeri a aripii politice a IRA în Irlanda

Victoria în alegeri a aripii politice a IRA în Irlanda

Mary Lou McDonald, președintele aripii politice a IRA, care se vede deja şefa Guvernului irlandez după avansul istoric înregistrat în alegerile parlamentare de sâmbătă – a cerut Uniunii Europene (UE) să-i susţină proiectul reunificării Irlandei, relatează AFP.

Partidul republican de stânga a devenit a doua forţă politică în Parlamentul irlandez, după Fianna Fail, unul dintre cele două partide de centru-dreapta care îşi împart de obicei puterea în această ţară cu 4,9 milioane de locuitori.

În cazul în care ajunge la putere printr-o coaliţie, Sinn Fein are ca obiectiv reunificarea Republicii Irlanda cu provincia britanică Irlanda de Nord.

Acest subiect a revenit în actualitate odată cu Brexitul, căruia i s-a opus majoritatea locuitorilor provinciei britanice – nevoiţi să părăsească UE în pofida voinţei lor exprimate prin vot.

Mary Lou McDonald consideră că UE ar trebui să sprijine acest proiect.

Uniunea Europeană trebuie să ia poziţie cu privire la Irlanda, aşa cum a făcut susţinând reunificarea Germaniei. Şi în același fel în care are o poziţie cu privire la Cipru şi o abordare pozitivă a reunificării acestei ţări”, a declarat şefa Sinn Fein la BBC Newsnight.

”Împărţirea (Irlandei) şi divizarea au fost un dezastru, iar calea de urmat este reunificarea, reconcilierea şi bune relaţii cu vecinii noştri apropiaţi”, a subliniat ea.

Cea mai mare parte a insulei Irlanda s-a despărţit de Marea Britanie în 1921, însă şase comitate din nord au rămas parte integrantă a Regatului Unit, formând provincia Irlanda de Nord.

Fostul premier irlandez Bertie Ahern consideră că un referendum pe tema reunificării este ”inevitabil”.

Liderul partidului unionist nord-irlandez DUP, Arlene Foster, nu este de aceeaşi părere.

Foster a subliniat că numai ministrul britanic însărcinat cu Irlanda de Nord poate convoca un asemenea referendum, ”dacă pare probabil că există o susţinere a unei majorităţi a persoanelor” în provincia britanică.

”Or nu este cazul”, a declarat pe Twitter Foster, premier în Irlanda de Nord, citând un sondaj recent.

O posibilă coaliție

Sinn Fein contează însă pe succesul său la urne pentru a-şi apăra proiectul. Perceput odinioară ca fiind ”toxic” din cauza relaţiilor sale cu Armata Republicană Irlandeză (IRA), Sinn Fein a operat un avans spectaculos în alegerile legislative de sâmbătă.

Partidul a fost plasat pe primul loc datorită numărului mare de alegători prezenți la urne. Însă nu a obţinut o majoritate a mandatelor în Legislativ, din cauză că a prezentat un număr prea mic de candidaţi.

Acest lucru nu o împiedică pe Mary Lou McDonald, în vârstă de 50 de ani, să vrea să devină şefa Guvernului, în cazul în care reușește să se alieze cu alte partide.

”Aş putea fi viitorul Taoiseach (şef al Guvernului în irlandeză), a tunat ea în timpul unei plimbări, luni, în centrul Dublinului.

”Cred că ar fi un lucru formidabil să avem un Taoiseach provenind din Sinn Fein şi totodată o femeie”, a adăugat ea în faţa presei.

Sinn Fein deţine în prezent 37 dintre cele 160 de mandate din Dail, camera inferioară a Parlamentului, imediat după Fianna Fail (38) şi înaintea celuilalt partid de centru-dreapta, Fine Gael, al premierului în exerciţiu Leo Varadkar, care a suferit o înfrângere şi a obţinut 35 de mandate.

Mary Lou McDonald ar prefera să formeze o coaliţie guvernamentală fără cele două mari partide de centru, care au reţineri să negocieze cu partidul său.

Ea a început să discute cu partide mici de stânga – precum Verzii şi social-democraţii -, dar este puţin probabil ca o asemenea alianţă să fie suficientă pentru a aduna cele 80 de mandate necesare unei majorităţi simple.

Negocierile ar putea dura mai multe săptămâni.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…