Acasă Extern ANO a câștigat alegerile în Cehia

ANO a câștigat alegerile în Cehia

Miliardarul populist, comparat cu Donald Trump, a obținut 30% din voturi.

Partidul lui Andrej Babis, ANO (Partidul Cetățenilor Nemulțumiți), a cărui acronim în limba cehă înseamnă” da”, a obținut cele mai multe locuri de parlamentari și va forma un guvern de coaliție.

Babis, în vârstă de 63 de ani, a fost acuzat de subminarea democrației printr-un complot de slăbirea a puterii parlamentului și de cumpărarea a presei pentru a opri criticile la adresa sa.

Andrej Babis a câștigat alegerile pe o platformă politică anti-imigrație, atrăgând de partea sa opoziția populației față de cotele de migrație ale UE.

Social-democrații (CSSD) au câștigat doar 7,5% din voturi. CSSD, ANO și Uniunea Creștin democrată au format coaliția de guvernare după alegerile legislative din anul 2013. Andrej Babis a ocupat funcția de ministru de finanțe în până în luna mai anul acesta, când a demisionat în urma acuzațiilor din presă.

Partidul liberal anti-imigranți (SPD), condus de Tomio Okamura, el însuși parțial imigrant japonez s-a clasat pe locul al doilea, cu 11% din voturi.

Partidul Comunist (KSCM) au obținut 8,5%, deschizând posibilitatea de a veni la guvernare pentru prima data după 1989.

SPD și KSCM se opun în mod ferm Uniunii Europene și au adoptat o poziție prietenoasă față de guvernul lui Vladimir Putin.

Andrej Babis nu exclude o coaliție cu social-democrații (CSSD) sau cu civic democrații (ODS).

Babis este proprietarul unui conglomerat de 230 de firme care include companii alimentare, biocombustibil și îngrășăminte, cu o valoare estimată de 4,1 miliarde de euro. Criticii acuză că firmele lui Babis sunt cele mai mari beneficiare ale subvențiile de stat de la UE, pentru că din postura de ministru de finanțe a putut influența modul în care sunt distribuite fondurile.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …