Acasă Extern CEHIA: Candidatul pro-rus a câștigat primul tur de scrutin în alegerile prezidențiale

CEHIA: Candidatul pro-rus a câștigat primul tur de scrutin în alegerile prezidențiale

Milos Zeman a câștigat sâmbătă prima rundă a alegerilor prezidențiale din Republica Cehă, dar premierul Jiri Drahos ar putea fi o provocare în a doua rundă a scrutinului programat pentru 26-27 ianuarie.  După numărarea a  97,6% din  voturi, Zeman conduce cursa cu 39% din voturi, în timp ce Drahos a obținut 26,4%.

Înclinația lui Zeman spre relații calde cu Rusia și China au împărțit opinia publică. O mare parte a electoratului favorizează candidații pro-occidentali, printre care se numără și Drahos, academician de 68 de ani.

Președinții cehi au puteri executive limitate, dar Zeman și predecesorii săi au avut o influență puternică asupra dezbaterii publice. Președintele este pivot în formarea guvernelor.

Câțiva candidați care au avut platforme politice  asemănătoare cu cea a lui  Drahos au obținut rezultate cu o singură cifră, iar unii dintre alegătorii lor ar putea să acorde votul în al doilea tur de scrutin lui Drahos.

Zeman, în vârstă de 73 de ani, aflat în funcție din 2013, a criticat migrația din țările musulmane și decizia Germaniei de a accepta mai mulți migranți, astfel că scrutinul electoral este văzut ca un referendum asupra mandatului său.

O victorie a inginerului chimist  Drahos, în al doilea tur de scrutin, ar putea însemna că majoritatea cehilor se apropie mai mult de politica promovată de Uniunea Europeană.

Rezultatul final poate să îl influențeze pe premierul ceh, Andrej Babis, în formarea cabinetului. Babis va face o primă încercare de a propune un guvern minoritar, care are toate șansele să fie respinsă de parlament săptămâna viitoare.

Zeman îl sprijină pe Babis și a spus că în cazul în care va obține  mandatul de președinte țării îi va da șansă. Babis este un om de afaceri miliardar acuzat de obținerea ilegală a subvențiilor UE, în urmă cu zece ani. Babis neagă acuzațiile.

Fost prim-ministru de centru-stânga și susținător al Europei federale, Zeman s-a mutat treptat pe poziții care critică UE, contribuind la întărirea sentimentului public în acest sens.

În primul tur de scrutin, Milos Zeman a câștigat sprijinul grupurilor principale ale electoratului ceh, precum și a Partidului Comunist și a SPD, un partid de extremă dreapta anti-UE și anti-NATO.

Republica Cehă are o mică minoritate musulmană și consideră că sutele de mii de migranți care au venit în Europa în ultimii ani caută siguranță și o viață mai bună. La fel ca Slovacia și Ungaria, cehii  au respins propunerea Comisiei Europene de a accepta migranții în cadrul unor cote stabilite prin votul liderilor UE.

Zeman a căutat mai multe legături comerciale și legături mai strânse cu China și are relații calde cu președintele rus Vladimir Putin. El a  solicitat eliminarea sancțiunilor UE față de Rusia, impuse ca urmare a anexării Crimeei și  Ucrainei, invocând nevoia de a stimula afacerile.

„Dacă Zeman va obține mandatul de președinte, va sprijinii companiile care au interese de afaceri în China și Rusia”, a spus Pavel Saradin, politolog la Universitatea Palacky.

El are un sprijin puternic în mediul rural și în rândul elitelor din Praga și mass-media.

„Polarizarea societății s-a adâncit în ultimele luni”, a spus Saradin. „De asemenea, datele arată o ruptură profundă între orașe și mediul rural.”

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …