Acasă Diverse Închisoarea Guantanamo rămâne deschisă

Închisoarea Guantanamo rămâne deschisă

Președintele american Donald Trump a semnat, marți, un ordin prin care centrul de detenție de la baza militară din Guantanamo rămâne deschis, după ce predecesorul său democrat, Barack Obama, a încercat fără succes să închidă închisoarea.

În primul său comunicat adresat Congresului american, Donald Trump și-a reiterat promisiunea din campania electorală cu privirea continuarea activității în închisorii Guantanamo de la baza militară din Cuba, pentru suspecții de terorism.

„Am semnat un ordin pentru Secretarul de stat al Apărării, Jim Mattis … pentru a reexamina politica noastră de detenție militară și pentru a menține deschis centrul de detenție din Golful Guantanamo”, a spus Trump.

Ordinul președintelui Trump autorizează armata americană să trimită deținuți la acest centru și a sugerat posibilitatea ca militanții ISIS capturați să poată fi trimiși acolo.

Fostul președinte american Barak Obama a semnat un ordin în prima sa zi de mandat, în 2009, prin care ordona să se depună eforturi pentru închiderea a Guantanamo în decurs de un an, dar planul său a fost respins opoziția republicană care avea majoritate în Congres. În schimb, administrația Obama a redus numărul deținuților din Guantanamo de la 242 la 41, în timpul celor opt ani de mandat prezidențial.

Închisoarea, care a fost deschisă de președintele George W. Bush pentru a pune în detenție militanții  suspectați capturați în străinătate după atacurile din 11 septembrie 2001, a ajuns să simbolizeze practicile dure de detenție care au atras acuzații de tortură pentru Statele Unite.

Din postura de candidat la președinția SUA, Donald Trump a promis „să încarcereze la Guantanamo  băieții răi”. De la ocuparea fotoliului de președinte al SUA, nu există niciun indiciu că la Guantanamp ar fi sosit noi prizonieri.

„În trecut, am eliberat sute și sute de teroriști periculoși, doar pentru ai întâlni din nou pe câmpul de luptă, inclusiv pe liderul ISIS (Abu Bakr) al-Baghdadi, pe care l-am capturat”, a spus Donald Trump într-un discurs, referindu-se la grupul militanților ISIS.

Observatorul sirian pentru drepturile omului a spus în iulie că Baghdadia fost ucis. Americanii l-au capturat la începutul războiului din Irak și l-au eliberat un an mai târziu, crezând că este un agitator civil și nu reprezintă o amenințare militară.

Grupurile pentru libertăți civile au denunțat imediat ordinul dat de președintele Trump, iar Centrul pentru Drepturi Constituționale a declarat că va depune legal o contestație.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…