Acasă Economie Marius Bostan împreună cu RePatriot a deschis o nouă PUNTE economică cu SUA

Marius Bostan împreună cu RePatriot a deschis o nouă PUNTE economică cu SUA

Fostul ministru al Comunicațiilor, Marius Bostan, inițiatorul RePatriot a condus în SUA o delegație economică privată, formată din 18 antreprenori de top ai României.

Timp de 10 zile, antreprenorii români au avut întâlniri cu oficiali și oameni de afaceri în Salt Lake City, Moab și Chicago, prezentări la 3 Camere de Comerț și 3 municipalități, o conferință cu peste 100 de antreprenori români la Trump Tower Chicago, vizite la locurile de rugăciune ale românilor și la Școlile de Duminică, sunt numai câteva repere ale uneia dintre cele mai importante misiuni economice românești în SUA de după 1989.

„Romanian Business Leaders  a fost la mare înălțime și prin delegația Repatriot arborează steagul României și pe cel al Statelor Unite ale Americii într-un loc simbolic, arătând legătura celor două popoare. Un mic pas pentru noi dar un mare pas pentru frăția Româno-Americană! Doi ardeleni de ispravă Mircea și Mike Dirviceanu au deschis o cale extraordinară pentru dezvoltarea afacerilor, atragere de investiții cât și intrarea pe piața americană, prin Statul Utah”, a declarat Marius Bostan, într-o postare pe Facebook.

Această vizită a fost gândită și proiectată la Summitul RePatriot de la Alba Iulia, organizat la 100 de ani de la Marea Unire și a reușit deschiderea unei noi punți economice, culturale și de încredere între SUA și România prin mesajul puternic și diversitatea ofertelor de afaceri făcute. Delegația condusă de Marius Bostan, om de afaceri și inițiator RePatriot a reprezentat peste 30 de companii cu activitate în domeniile: Tehnologie, IT&C, software, smart city, inteligență artificială, automatizări și IoT pentru agricultura, veterinar, vinuri, real-estate, construcții și instalații, cosmetice, traduceri, nanotehnologie, servicii de asistență pentru investitori, media, suplimente alimentare, comerț, logistică și produse strategice etc.

Românii au fost întâmpinați peste tot cu steaguri americane și ei au purtat tricolorul românesc.

La Salt Lake City românii au fost întâmpinați de Consulul Onorific al României în Utah Mircea Divricean și de Ambasadorul RePatriot Mike Divricean care i-au condus la Camp Kostopulos unde au fost primiți de românii din Utah, de oficialități ale statului și orașului și de Ambasadorul României în SUA și unde au fost purtate primele discuții despre oportunitățile de investiții și afaceri între Utah și România.

Vizita a inclus o introducere culturală și în sistemul de ajutorare al LDS în care oamenii care trec prin momente mai dificile sunt ajutați să se pună pe picioare și nu primesc asistență de la stat ci semenii lor donează și biserica se ocupă de revenirea lor, de „furnizarea undiței cu care să pescuiască”. Oamenii de afaceri români au văzut cum dragostea pentru aproape, credința și libertatea au adus prosperitatea în comunitate.

A doua seară s-a încheiat prin prezența Delegației RePatriot-Romanian Business Leaders la Gala Anuală a Camp K unde au fost declarați Parteneri și România a fost aplaudată de cele peste 400 de personalități americane care au celebrat și apreciat munca și rezultatele în folosul comunității coordonate de cei doi români remarcabili.

Prietenia româno-americană se consolidează prin cunoașterea cât mai bună și prin activități împreună

Delegația românească s-a deplasat la Moab unde a avut întâlniri de afaceri cu Camera de Comerț, cu liderii de business locali și oficialitățile orașului. A fost prezentată România și oportunitățile de acasă, au fost făcute invitații  la vizite și au fost explorate potențiale parteneriate, stabilindu-se pașii următori pentru cooperare.

Împreună cu familia șerifului James Winder , cu echipa Ambasadei României, avându-l în componență pe George Maior, delegația de antreprenori petrecut o Duminică extraordinară, au mers la Arches National Park, la Dead Horse Point și mai apoi oamenii de afaceri s-au antrenat la poligonul de tragere din munți cu rangerii orașului.

Luni 15 Aprilie Delegația Romanian Business Leaders a fost primită la cel mai înalt nivel în Utah de către Lt. Governor Spencer J. Cox și de către Sean Reyes, Utah’s Attorney General, prieteni ai României, însoțiți de staff și de experți și au fost asigurați de sprijin economic și strategic, de asistență pentru dezvoltarea afacerilor. A fost prezentată și România ca opțiune strategică de investiții pentru intrarea în Uniunea Europeană a companiilor americane, inclusiv a celor mci și mijlocii. 

A venit timpul să coalizăm românii din SUA pentru acțiuni de dezvoltare a punții transatlantice, să ancorăm România prin cât mai multe legături de valoare. Prezentăm oportunități de afaceri, atragem parteneriate și explorăm ofertele de intrare a companiilor românești pe piața americană. Deja mai multe persoane importante și companii cu care ne-am văzut vor veni să exploreze România. S-au exprimat și îngrijorări legate de justiție și libertatea presei. Am stabilit că împreună vom putea rezolva toate problemele și am făcut trimitere la efectivitatea Parteneriatul Strategic și la apartenența la NATO. Rezultatele sunt extraordinare și obținem mult mai mult decât ne-am așteptat. God Bless America! God Bless Romania!”, a declarat Marius Bostan.

O întâlnire bună, foarte aplicată a fost la World Trade Center – Camera de Comerț unde au fost făcute noi relații de afaceri și s-a câștigat susținere pentru România.  A urmat o cină de lucru cu Terry Grant, Președintele Key Bank și Howard Head Lee, Președintele Asociației Băncilor din Utah care au prezentat mediul financiar bancar și posibilități de finanțare. La Goldman Sachs 10.000 small business au avut loc interacțiuni cu 12 startup-uri relevante cu care au fost stabilite câteva proiecte comune posibile pentru a realiza o nouă punte.

Primarul orașului Salt Lake, Jackie Biskupski a prezentat românilor climatul de afaceri din oraș  împărtășit modelul de dezvoltare, parteneriatul public privat, finanțarea prin obligațiuni a dezvoltării și smart city. Un exemplu extraordinar de educație antreprenorială a fost prezentat la Utah Business School – Lassonde Entrepreneur Institute. Întâlnirea de lucru pe tema consilierii legale privind comerțul internațional și protejarea proprietății intelectuale a fost găzduită de avocații de la Hirton McConkie Law Firm care au și pledat și câștigat unul din procesele importante în favoarea României.

FBI Salt Lake City Headquarter a oferit prin  Assistant Special Agent Dan Brady  și echipa sa un scurt training de Cybersecurity, Counter Intelligence și International Organized Crime pentru oamenii de afaceri români.

University of Utah – Huntsman Cancer Institute a fost următoare vizită unde a fost descoperit un loc unic unde sunt cercetate și tratate peste 200 de tipuri de cancer. Ultima zi s-a încheiat oficial prin vizita la doTERRA Campus, Sillicon Slopes, o companie mare care are în România cea mai mare piață din Europa.

Pe 17 aprilie delegația antreprenorilor a ajuns la Chicago unde a fost întâmpinată cu steaguri și bucurie de români încă la aeroport, în frunte cu unul din liderii comunității românești, Octavian Cojan în vârstă de 82 de ani și de reprezentantul Consulatului General de la Chicago. A doua zi au urmat vizite la camera de Comerț și Primăria Chicago unde s-a reușit deschiderea de noi canale pentru a evaluarea mai bună a pieței și favorizarea afacerile și s-a explorat posibilitatea de a atragere a noi investiții.

Vizita la acceleratorul antreprenorial și de tehnologia informației 1871, prezentarea firmei Digital Authority Partners Inc. și dialogul cu antreprenorul român Codrin Arsene au adus o mai bună cunoaștere a mediului de afaceri american în domeniul tehnologiei și au fost oferite sfaturi relevante pentru delegația din România. Codrin Arsene și-a arătat deschiderea pentru a oferi consiliere pentru antreprenorii la început de drum din RePatriot.

Patriotism, libertate, credința în viitorul României au fost afirmate la întâlnirea românilor de la Trump Tower din Chicago.

Pe 18 Aprilie cei 18 antreprenori români alături de peste 100 de români-americani, au intonat Imnul României la Trump Tower în Chicago în debutul Conferinței RePatriot care a explorat noi oportunități de a face afaceri în Statele Unite și România. Vorbitorii au pledat pentru conectarea mai intensă între românii din Statele Unite și România. Entuziasmul a fost mare și a fost făcută o pledoarie pentru o ancorare cât mai bună  a României de America. Au fost discutate barierele de întoarcere acasă, îngrijorările legate de clasa politică, problemele din România, politice, economice și de infrastructură. Conferința a durat trei ore dar discuțiile au continuat la un pahar de vin românesc până târziu.

Comunitatea românească se întâlnește în mare parte în jurul bisericilor românești

Pe 20 aprilie a fost ziua când antreprenorii au avut întâlniri directe cu parteneri de afaceri români și au învățat mai multe despre comunitatea românească din Chicago. Bisericile românești sunt creuzetul comunităților, și acolo învață copii limba română la școlile de duminică și ajută pe cei aflați în nevoie. Antreprenorii români sunt în general aproape de Biserică și au conștiința profundă a rolului sacru, social și de menținere a identității.

Marius Bostan, alături de 18 antreprenori RePatriot au apreciat implicarea în acțiunea RePatriot, a Consulului Onorific al României, Mircea Diviricean și a fratelui său Mike Dirvicean care sunt și Ambasadori ai RePatriot. De asemenea, a apreciat eforturile depuse de ambasadorul român la Washington, George Maior și a Consulatului General de la Chicago pentru sprijin și consultare.

Parteneriatul Strategic se întărește prin cooperarea economică directă realizată de antreprenorii români și americani”, a spus Marius Bostan.

5/5 - (25 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…