Acasă Economie TPP preia clienții NAFTA

TPP preia clienții NAFTA

Agricultorii americani au multe de pierdut în cazul în care acordul NAFTA se prăbușește.

Președintele american Donald Trump a afirmat că SUA va ieși din acordul NAFTA, dar această decizie va afecta producătorii americani de carne și produse lactate vândute în Canada și Mexic.

„Un acord comercial trebuie să fie echitabil pentru Statele Unite, dar dorim să păstrăm acele exporturi în favoarea fermierului”, a spus, pentru mass media, Blake Erwin, un fermier american în vârstă 34 de ani. „Nu vrem să renunțăm la lucrurile bune pe care le avem.”

Erwin a vorbit cu jurnaliștii, în acest în weekend, în timp ce negociatorii americani, canadieni și mexicani s-au întâlnit la Montreal pentru a șasea din cele șapte runde de discuții planificate pentru a revizui Acordul Nord-American de Comerț Liber (NAFTA), din 1994.

Fermierii și exportatorii americani se luptă pentru a-și păstra exporturile într-un moment în care Canada găsește clienți pe piețe noi. De asemenea, se confruntă cu relații tensionate între Statele Unite și Mexic, un mare cumpărător de porumb din SUA, dar și de alte produse, cum sunt: grâu, carne de vită, carne de porc și produse lactate.

„SUA se comportă atât de rău că va crea oportunități pentru agricultura canadiană”, a declarat săptămâna trecută economistul Dermot Hayes de la Iowa State University,  în timpul unei vizite la Winnipeg.

Fluxurile comerciale au început deja să se schimbe.

Statele Unite rămân furnizorul dominant de cereale în Mexic. Cu toate acestea, Mexicul a importat 583.000 de tone de porumb din Brazilia, în 2017, un salt de 980 la sută față de anul precedent, potrivit datelor din comerțul mexican.

Importurile mexicane de făină din soia din SUA., folosită pentru hrana puilor și animalelor, au scăzut cu 29% în primele 11 luni ale anului 2017, în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA.

”Mai important decât prețul”

Politica lui Donald Trump față de Mexic și plângerile privind dezechilibrelor comerciale au împins cumpărătorii să lucreze cu noi furnizori și să extindă relațiile existente în America de Sud, Uniunea Europeană și alte regiuni, au afirmat experții în comerț.

„Găsirea de parteneri comerciali cu care poți construi o legătură și te simți confortabil alături de ei. Începem să vedem că această legătură devine mai importantă decât prețul pentru țările care achiziționează cereale”, a declarat Karl Setzer, liderul echipei de managementul riscului de la  MaxYield Cooperative.

Săptămâna trecută,Canada a fost de acord să adere la noua versiune a Parteneriatului trans-Pacific (TPP), parte a unui efort amplu de a-și institui noi parteneri comerciali.

„Negocierile dure din cadrul NAFTA au convins Canada că trebuie să crească numărul de parteneri comerciali”, a declarat Ron Bonnett, fermier de carne de vită și președinte al Federației Canadiene a Agriculturii.

TPP revizuită, cunoscută sub numele de Acordul cuprinzător și progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific, va reduce tarifele pentru carnea de porc, carnea de vită și grâul canadian în Japonia și pe alte piețe, eliminând în unele cazuri taxele.

Darci Vetter, fost negociator agricol al SUA, a spus că negocierile ar putea să nu se finalizeze până anul viitor, făcând mai dificil vânzarea de produse agricole americane.

„Alte acorduri comerciale vor fi puse în aplicare, cumpărătorii de produse americane din Mexic și Canada nu vor fi siguri că suntem un bun partener pe termen lung și vom vedea reacția clienților noștri în consecință”, a declarat e Vetter pentru NAFTA, vineri la Montreal.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…