Acasă Diverse Eveniment american-cubanez în Havana

Eveniment american-cubanez în Havana

Suporterii americani care doresc îmbunătățirea relațiilor cu Cuba s-au alăturat, duminică, oficialităților din Havana, pentru inaugura o replică a statuii din New York a lui Jose Marti, erou al luptei  pentru independența Cubei.

La eveniment a participat președintele cubanez Raul Castro. Ceremonia s-a desfășurat într-o atmosferă sobră, de scurtă durată,  într-un cartier colonial din Havana.

O serie de politicieni americani și mai mulți alți oameni de afaceri și reprezentanți ai artei și ai comunității cubanez-americane au participat la evenimentul care a marcat cea de-a 165-a aniversare a nașterii lui Jose Marti.

Statuia a fost donată de primăria New York,  orașul natal al președintelui american Donald Trump.

Actuala administrație republicană de la Casa Albă a impus noi restricții asupra călătoriilor și comerțului cu Cuba. Donald Trump a numit politica predecesorului său, Barak Obamam „teribil și greșită” față de Cuba .

Începând cu luna august 2017, tensiunile dintre SUA și Cuba s-au deteriorat după o serie de e presupuse atacuri care au afectat sănătatea diplomaților americani din Havana.

Statele Unite și- au retras majoritatea diplomatilor din Havana și au expulzat 17 diplomați ai ambasadei cubaneze din Washington.

După ce președinții Obama și Castro au dat o dezmințire cu privire la presupusele atacuri, în 2014, Muzeul Artelor din Bronx a decis să strângă donații pentru a face o replică a statuii lui Jose Marti, pe care să o ofere cadou Havanei.

Statuia exprimă lupta lui Jose Marti  împotriva conducerii colonial spaniole, în 1985, înainte de moartea sa.

Jose Marti, poet și eseist politic, locuia în New York când a elaborat planuri de invazie a Cubei ca parte a rebeliunii împotriva Spaniei.

Joseph Mizzi, președintele consiliului de administrație al muzeului, a declarat că statuia simbolizează prietenia dintre popoarele celor două țări.

Primarul din New York, Bill de Blasio, a declarat că orașul său este mândru de prietenia cu Cuba.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…