Acasă Extern SUA critică China pentru poliția ligvistică

SUA critică China pentru poliția ligvistică

Casa Albă a criticat eforturile Chinei de a forța companiile aeriene străine să schimbe modul în care se referă la Taiwan, Hong Kong și Macao, etichetând  efortul al Chinei de a schimba referințele lingvistice privind teritoriile sensibile din punct de vedere politic ca fiind „prostii orwelliene”.

Pe fondul unei lupte escaladate asupra surplusului comercial al Chinei cu Statele Unite, Casa Albă a declarat că Administrația Aviației Civile din China a trimis o scrisoare către 36 de transportatori aerieni străini, inclusiv un număr de transportatori din SUA cerând eliminarea referințelor de pe site-urile web sau în alte materiale care sugerează că Taiwan, Hong Kong și Macao fac parte din țări independente de China, au declarat oficialii din SUA și oficialii companiei aeriene pentru Reuters.

Casa Albă a afirmat într-o declarație că președintele Donald Trump „va apăra americanii pentru a rezista eforturilor Partidului Comunist Chinez de a impune corectitudinea politică chineză companiilor și cetățenilor americani”.

„Aceasta este o prostie orwelliană și face parte dintr-o tendință crescătoare a Partidului Comunist Chinez de a-și impune viziunea politică asupra cetățenilor americani și companiilor private. … Facem apel la China să oprească amenințarea și forțarea transportatorilor și cetățenilor americani „.

Taiwan este cea mai sensibilă problemă teritorială a Chinei. Beijingul consideră insula democratică o provincie a Chinei. Hong Kong și Macao sunt foste colonii europene care fac parte acum din China, dar își desfășoară activitățile în mod autonom.

Duminică, Ministerul chinez de Externe a răspuns comentariilor Camerei Albe, spunând că firmele care operează în China trebuie să-i respecte suveranitatea și integritatea teritorială, să respecte legea chineză și să „respecte sentimentele naționale ale poporului chinez”.

„Indiferent de ceea ce spun Statele Unite, nu pot schimba faptul obiectiv că există doar o singură China în lume și că Hong Kong, Macao și Taiwan sunt părți indivizibile ale teritoriului chinezesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Geng Shuang într-un comunicat al ministerului de Externe.

Critica adresată de Casa Albă urmează discuțiilor comerciale între oficialii americani și chinezi, care au avut loc săptămâna trecută.

Administrația Trump a solicitat o reducere cu 200 miliarde dolari excedentului comercial al Chinei cu Statele Unite până în 2020, tarifele drastic reduse și oprirea subvențiilor pentru tehnologia avansată, relatează Reuters citând surse.

„Va trebui să reluăm discuțiile cu China, pentru că aceasta a fost o stradă cu sens unic de zeci de ani „, a declarat sâmbătă președintele Trump la un eveniment din Cleveland.

„Nu putem merge așa”, a afirmat  Donald Trump, care a spus că are mult respect față de președintele chinez Xi Jinping.

La începutul acestei săptămâni, președintele trump a lăudat relația sa cu Xi Jinping, dar nu au existat semne de progres semnificativ în discuțiile purtate joi și vineri, ridicând temeri legate de un război comercial între cele două mari economii ale lumii.

Înaltul diplomat din China, Yang Jiechi, și Secretarul de stat american Mike Pompeo au discutat telefonic, sâmbătă, despre relațiile bilaterale, iar Yang a afirmat că relațiile sunt „într-o etapă importantă”, potrivit ministerului chinez de externe.

Nu este clar dacă apelul a venit după sau a fost un răspuns la declarația Casei Albe – sau dacă cei doi au discutat și despre cum se face referire la Taiwan, Hong Kong și Macau de către companiile din SUA.

Potrivit unei declarații date sâmbătă de ministrul chinez de Externe, Yang i-a spus lui Pompeo că cele două țări ar trebui să-și consolideze schimburile, să mențină o comunicare strânsă cu privire la problemele economice și comerciale și să-și respecte „interesele de bază și preocupările majore”.

China și Statele Unite ar trebui să „soluționeze în mod adecvat disputele și problemele sensibile”, să mențină comunicarea și coordonarea cu privire la principalele probleme internaționale și regionale și să „impulsioneze relațiile bilaterale de-a lungul drumului potrivit”, a spus Yang.

Riscuri tarifare

Președintele Trump a propus deja tarife de 50 de miliarde pe mărfurile chinezești, care ar putea intra în vigoare luna viitoare.

Ca răspuns, China a crescut propriile tarife pentru bunurile importate din SUA, inclusiv pentru soia și aeronave, care vor intra în vigoare în cazul impunerii taxelor SUA.

China a cerut ca Washingtonul să trateze investițiile chineze în mod egal în cadrul revizuirilor de securitate națională și să înceteze să emită noi restricții privind investițiile chinezești.

Disputa privind modul în care companiile aeriene se referă la Hong Kong, Taiwan și Macao este o altă zonă de tensiune în relațiile dintre SUA și China.

Un purtător de cuvânt al companiei Airlines for America, un grup comercial reprezentând United Airlines, American Airlines și alți transportatori majori, a declarat sâmbătă că lucrează împreună cu guvernul SUA pentru a stabili „pașii următori” .

În ianuarie, compania Delta Air Lines a cerut scuze pentru că a făcut o „eroare inadvertentă fără intenție de afaceri sau intenție politică” și a declarat că a făcut pași pentru a rezolvați problema.

De asemenea, în ianuarie, China a suspendat site-ul chinezesc Marriott International Inc. pentru o săptămână, pedepsind cel mai mare lanț hotelier din lume pentru că a listat Tibet, Taiwan, Hong Kong și Macao ca țări separate într-un chestionar pentru clienți.

Intensificarea aparentă a eforturilor de ”poliție lingvistică” privind modul în care companiile străine se referă la teritoriile solicitate de chinezi subliniază cât de sensibilă este problema suveranității în China.

Autoritatea aviației chineze a declarat în ianuarie că va cere tuturor companiilor aeriene străine care operează rute către China să efectueze investigații cuprinzătoare despre site-urile acestora, aplicații și informații legate de clienți și să respecte cu strictețe legile și reglementările Chinei pentru a preveni apariția unor lucruri similare.

Qantas Airways din Australia a declarat în ianuarie că a modificat site-ul său web pentru a nu mai face referire la Taiwan și Hong Kong ca state, ci ca teritorii chineze, după ce China a emis un avertisment similar.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…