Acasă Intern FĂRĂ MITĂ OTRĂVITĂ PRESEI!

FĂRĂ MITĂ OTRĂVITĂ PRESEI!

La iniţiativa deputatului PSD Valeriu Steriu – fost membru PMP, fost membru UNPR, susţinut de 27 de parlamentari PSD, ALDE şi PMP, marți, Camera Deputaţilor a votat scutirea jurnaliştilor de impozit. Fără să ne întrebe pe niciunul dintre noi, jurnaliştii, dacă vrem sau nu etichetarea publică de privilegiaţi social.

Iniţiatorii au justificat măsura afirmând că „mass-media din România se află într-o situaţie economică foarte dificilă” şi, în consecinţă, „piaţa mass-media se restrânge, atât în privinţa operatorilor, cât şi a forţei de muncă”. Foarte adevărat! Dar nu asta este soluţia salvatoare!

Proiectul de lege propune ca jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune să fie scutiţi de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor şi din drepturile de proprietate intelectuală.

Chiar dacă suntem plătiţi prost, cei mai mulţi dintre noi, politicienii vor să ne creeze un statut de castă privilegiată şi să ne îndepărteze tot mai mult de cetăţeni. Vor să ne decredibilizeze şi să ne transforme din „câini de pază ai democraţiei” în patrupede în lesă şi de companie.

E adevărat că mass-media din România se află într-o situaţie economică foarte dificilă, dar o astfel de lege ne face mai mult rău decât bine. Mass-media reprezintă un fenomen valoros şi eficient în transmiterea informaţiilor.

Parlamentarii susţin că această lege este în măsură să asigure libertatea şi independenţa presei. Să fim serioşi! Libertatea şi independenţa presei este garantată constituţional şi este un drept democratic fundamental al omului!

Nu vrem privilegii şi mită otrăvită!

Vrem demnitate şi libertăţi profesionale, neîngrădite de puterile statului! Reprezentăm „a 4-a putere”, puterea conştiinţei şi a opiniei publice şi vrem să rămânem aşa!

Cerem preşedintelui României să NU promulge această lege şi să o retrimită Parlamentului!

Dorim o dezbatere publică naţională pe tema jurnalismului, definit astfel şi în acest proiect de lege!

Proiectul de lege prevede la art. 7 prevede definiţia activităţii de jurnalism ca fiind: „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor”.

Este pentru prima dată în 30 de ani, când onor Statul Român, defineste activitatea jurnalistului.

Jurnaliștii au nevoie de un STATUT definit prin lege, la fel cum au toate statel cu democrații consolidate.

În 1997, regretatul senator Ulm Spineanu a depus la Senat un proiect de lege privind statulul jurnalistului. Acel proiect de lege era foarte bine realizat, fiind inspirat din legea privind statulul jurnalistului din Franța. Numai că, interesele obscure ale patronilor din presă în blat cu politicienii vremii au păstrat la sertar acel proiect, care nu a ajuns nicidată pe ordinea de zi a Biroului permanent al Senatului.

Activitatea jurnaliștilor trebuie să fie protejată prin lege, NU mituită cu pomeni de genul celei privind scutirea de impozit.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2620665078179192&set=a.1639763389602704&type=3&theater

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Ion MÂNZALĂ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

FENOMENUL ȘOȘOACĂ

Când a reușit performanța să fie aleasă de români în Parlamentul European, primul gând car…