Acasă Intern PSD, Pro-România și ALDE sunt în DEGRINGOLADĂ la Brașov

PSD, Pro-România și ALDE sunt în DEGRINGOLADĂ la Brașov

După anunţarea candidaturii lui George Scripcaru la Primăria Braşovului, ca reprezentant al PNL, susţinut de Ludovic Orban (nu şi de celălalt PNL, aripa Rareş Bogdan, all inclusive Iohannis, Turcan etc.), partidele din Braşov se află într-o mare degringoladă. Nu ştiu care cu cine, unde şi cum să se poziţioneze.

Aceasta şi pentru că, atât PSD, cât şi Pro-România (şi chiar ALDE, prin Dionisie Manole), se poziţionează tacit în tabăra lui Scripcaru, pe plan local, ca marionete de lucru politic manual ale acestuia.

Doar de ochii soacrei, aceşti jucători, cu puţa şi grebluţa-n ţărână, se conformează pe direcţia oficială de la centru a partidului, pe plan naţional. C-aşa-i politica. Cu dublă măsură şi pe interesul cămăşii locale, mai aproape decât sumanul naţional.

Deşi se mimează opoziţia, ghioceii politici braşoveni – PSD, Pro România, ALDE – acţionează pentru tripleta cea mai convenabilă economic şi financiar local: Scripcaru primar, iar PSD şi Pro-România cu candidaţi „iepuraşi” la postul de primar. Gen doctorul senator Florin Orţan şi protexul consumator Sorin Susanu. Care se află, fiecare, la subjumătatea partidului lor, ca nimicuri electorale. În schimb, cele două partide să primească câte un post de viceprimar de la Babanul Covid.

Singurul candidat anunţat oficial şi cu potenţial de a-l învinge pe actualul pre­şedinte al Consiliului Judeţean Adrian Veştea, într-o luptă politică adevărată la alegerile locale, este fostul prefect Marian Rasaliu, care ar putea deveni clar preşedinte al Consiliului Judeţean, dacă va fi susţinut de această majoritate politică triplă. Că vrea şi Căncescu, verde în pat cu Scripcaru galben-căcăniu, cu care îşi jură solidaritate în suferinţă, nem cu putinţă…

Mai aproape de realitate şi mai avansată în negocieri se află, la Braşov, mai degrabă posibilitatea alianţei Pro România-ALDE, decât alianţa PSD-ALDE. După modelul susţinerii lui Mircea Diaconu de către aceste două partide la Europarlamentare. Desigur, în jurul unui alt fel de Mircea Diaconu, ca succes sigur electoral. Este vorba de fostul ministru al Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, candidat redutabil la Primăria Braşovului, susţinut şi de o largă coaliţie civică şi de una politică. Candidat care, după ultimele sondaje interne, îl spulberă categoric, de la distanţă, în această ecuaţie, pe George Scripcaru, fără drept de apel.

După ce, zilele trecute, preşedintele interimar ALDE Braşov, Dionisie Manole, s-a întâlnit cu preşedintele interimar Pro-România, Mihai Mohaci, pe o terasă la Ghimbav, ca să bată palma pentru un tandem Mohaci-Ialomiţianu, la Primă­ria/Preşedinţia Braşovului, astăzi, urmează ca preşedintele interimar ALDE Braşov (până diseară?!), împreună cu preşedintele interimar coordonator regional ALDE, Ionică Anuţoiu, să se întâlnească cu preşedintele interimar al PSD Braşov, senatorul Marius Dunca. Nu ştiu dacă pe o terasă sau în aer liber… Sau dacă într-un mediu închis, securizat şi cu mască de protecţie auditivă, nazală şi bucală… Dacă saliva politică sare dintr-unul într-altul şi covidul face o mutaţie în politică?

Mamă, ce de negocieri de politichie în plină pandemie! Între unii şi alţii, între alţii şi unii. Toţi interimarii vor să se valideze cu succes în alegeri şi să devină plini, deşi scaunul fiecăruia dintre ei, cu funduleţele lor, tremură în mâinile de la Centru.

În timp ce Georgică încearcă din răsputeri să recupereze avansul de impresie publică favorabilă, pe care deja îl încarcă în trenul său câştigător Gheorghe Ialo­miţianu. Candidatul curtat de toţi şi negociat de toată lumea la masa verde, roşie, galbenă şi chiar albastră cu stele.

Nimeni nu dă ca sigură, deocamdată, ci doar probabilă, anunţata şi moşmondita alianţă PSD-ALDE-Pro-România. Plus Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal al lui Voiculescu, cu Antenele sale cu tot, care negociază şi el în secret să se înroleze în această „oaste” balşoaie. Care poate înlătura actuala putere PNL susţinută doar de preşe­dinte şi cochetând doar cu PMP.

Trei voci politice se disting clar, ca vectori de imagine, pentru Alegerile Locale din septembrie. Traian Băsescu, prieten la cataramă (nu Viorel!) cu Rareş Bogdan, care se visează ori premier, ori primar general al Capitalei, ori şef european popular. Victor Ponta, care şi el se visează, ori primar general, ori Preşedinte, ori şef de tripletă pe bicicletă raliu, ori preşedintele Europei otomane… Şi Călin Popescu Tăriceanu, care se visează orice se poate şi dacă se mai poate… În timp ce, Ciolacu doarme şi sforăie în pat cu PNL şi îşi apără doar centura roşie, să nu i-o dezlege şi să i-o ia Orlando Teodorovici, fostul ministru al Finanţelor Publice…

Aceşti miniştri de Finanţe, celebri, au devenit şi actori de televiziune, nu numai actori politici. Cum este şi cazul lui Gheorghe Ialomiţianu, care se conturează clar a fi primarul pe următorii 4-8 ani al Braşovului. De aceea, este susţinut şi curtat acum de toate aceste partide. Dar şi „tranzacţionat” pe la colţuri de mese („ţi-l vând, ţi-l dau, ţi-l iau” etc.) şi de cei care se tem că Braşovul, sub Ialomiţianu, nu mai poate fi împărţit tort şi găurit caşcaval, ca afacere de partid(e) în buzunarul primăriei. Că „zgârcitul” pune piciorul în prag şi bagă chibzuiala banului public în cea mai burduşită şi furată instituţie bugetară din judeţ, care este Primăria Braşovului.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Ion MÂNZALĂ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Profesorul Col. (r) CEZAR DOBRE, ultima lecţie de istorie…

… Şi moartea se învaţă… ultimă, supremă şi solemnă lecţie… a trecerii no…