Acasă Cultură Franța și Germania au viziuni diferite privind  viitorul UE

Franța și Germania au viziuni diferite privind  viitorul UE

Temerile legate de revenirea crizei financiare divizează opiniile celor mai influenți lideri politici ai Uniunii Europene cu privire la viitorul uniunii monetare.

În timpul crizei financiare de la sfârșitul anilor 2000 țări precum Grecia, Portugalia și Irlanda nu au putut să își ramburseze sau refinanțeze datoria publică. Îngrijorarea legată de eventualitarea unei noi crize financiare a generat opinii diferite cu privire la modul în care ar trebui să evolueze UE.

Franța, alături de Italia și Spania, dorește implementarea unor politici paneuropene care să permită transferuri financiare între state, considerând că astfel zona euro va fi mai bine pregătită pentru viitoarele crize.

Planurile președintelui francez Emmanuel Macron sunt susținute de Martin Schulz, liderul social-democraților din Germania (SPD), care dorește mai multă investiție în zona euro și chiar a declarat că este pentru federalizarea Europei.

Partidul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), al Angelei Merkel, alături de Olanda, Austria, Finlanda și o serie de țări baltice doresc implementarea unei discipline fiscale mai stricte și un control financiar mai strict. Liderii politici din aceste țări sunt obligați de proprii contribuabili să apeleze la astfel de măsuri după  sprijinul acordat unor state ale căror deficite financiare s-au datorat, în mare parte, politicilor greșite adoptate de guvernele lor.

Germania și aliații săi nu privesc cu ochi buni încercarea președintelui Macron de a continua integrarea în zona euro, considerând ca aceasta ar putea fi utilizată ca sursă de ajutor financiar ieftin pentru membrii din zona euro mai săraci.

Președintele Macron consideră că Europa își poate „proteja” cetățenii mai bine printr-o integrare a zonei euro, pentru că Uniunea va fi mai rezistentă față de viitoarele crize.

Emmanuel Macron dorește crearea unei clase de parlamentari europeni transnaționali și dorește introducă un buget comun pentru zona euro.

Rolul important al constucției europene este de a rezolva problemele pe care statele membre individuale nu le pot rezolva singure. Însă, Europa federală nu este răspunsul la aceste probleme și nici nu poate avea o politică bazată pe simbolism.

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…