Acasă Extern Sevil Shhaideh și Rovana Plumb acuzate într-un dosar

Sevil Shhaideh și Rovana Plumb acuzate într-un dosar

Cele două sunt acuzate în dosarul” Insula Belina” pentru fapte săvârșite în anul 2013 când Sevil Shhaideh eram ministrul Dezvoltării și Rovana Plumb ministrul Mediului.

Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltarii, are calitatea de suspectă într-un dosar penal deschis la DNA, în iulie 2017. Fapta pentru care este urmărită penal este de abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”. Shhaideh s-a prezentat, astăzi, la DNA însoțită de avocat pentru a lua la cunoștință acuzațiile care i se aduc

În același dosar este acuzată și Rovana Plumb pentru complicitate la abuz în serviciu. Pentru urmărirea penală a acesteia procurorii DNA cer avizul Parlamentului.

În comunicatul DNA se precizează că astăzi s-a decis extinderea urmaririi penale față de mai multe persoane de la Ministerul Dezvoltarii și de la Biroul de Cadastru Teleorman.

Procurorii anticorupție susțin că, în anul 2013, „prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafața de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judetului Teleorman și în administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, după câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private”. Astfel, ar fi fost incalcate mai multe legi și hotărâri de guvern.

Procurorii afirmă că, „fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului, prin efectul legii și al Constitutiei, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”. Numai că, la data de 26 iulie 2013, „sub pretextul realizarii Complexului turistic, sportiv și de agrement ‘Dunare-Belina-Seaca’, Consiliul Județean Teleorman a cerut MDRAP trecerea bunurilor „în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului județean Teleorman”.

Procurorii arată că, „din probele administrate, a rezultat banuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție, a inițiat și promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încalcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”.

În comunicatul DNA se mai spune că, „adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspectă Sevil Shhaideh și-a însușit în totalitate conținutul notei de fundamentare și a proiectului de hotarare de guvern, a inițiat și a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfințea transmiterea unor parți din imobilele Insula Belina și Brațul Pavel, cu încalcarea flagrantă a dispozițiilor legale”.

Procurarii menționează că, „anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private”. În mass-media se vorbește despre firma Tel Drum, apropiată lui Liviu Dragnea.

Alături de cei doi miniștri PSD a fost pusă sub învinuire și Ionela Stoian, secretar general al Ministerului Dezvoltarii. Președintele CJ Teleorman în anul 2013 era Adrian Gâdea, urmarit penal în acest dosar în luna iulie, în prezent secretar de stat în Ministerul Dezvoltarii, conform site-ului oficial al instituției. Adrian Gadea a fost demis de fostul premier Sorin Grindeanu, dar a fost readus în guvern de premierul Mihai Tudose.

Foto: Agerpres

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…