Acasă Extern Uniunea Europeană are nevoie de politici pentru susținerea natalității

Uniunea Europeană are nevoie de politici pentru susținerea natalității

Pentru a inversa declinul populaţiei fără a spori migraţia, Europa va avea nevoie să-şi crească ratele natalităţii. Politicile de promovare a familiilor nu trebuie să fie terenul exclusiv al dreptei populiste, cu apelul acesteia la valori tradiţionale, cele mai de succes măsuri ţintind de fapt susţinerea mamelor care muncesc, în opinia boardului editorial al Financial Times.

Dacă nu ar fi imigraţie, populaţia Europei ar scădea. Nicio ţară din UE nu are o rată suficient de ridicată a natalităţii pentru a înlocui decesele. Croaţia, cea mai nouă membră a UE, a făcut din inversarea declinului populaţiei o parte centrală a actualei sale preşedinţii a blocului. Multe ţări din estul şi sudul Europei se confruntă acum cu un declin al populaţiei pe fondul unei combinaţii între emigraţie şi ratele mai crescute ale deceselor raportat la cele ale natalităţii.

Economiştii susţin că o încetinire a ratei de creştere a populaţiei poate avea efecte negative majore: companiile investesc mai puţin pentru viitor, muncitorii mai în vârstă economisesc masiv pentru pensie, dobânzile scad, iar creşterea stagnează. Mulţi indică îmbătrânirea societăţilor occidentale drept o explicaţie cheie pentru creşterea redusă a productivităţii şi declinul dobânzilor pe termen lung. Japonia a început să aibă probleme odată ce populaţia de vârstă activă a început să-i scadă.

Imigraţia reprezintă cea mai facilă şi mai evidentă cale prin care Europa îşi poate accelera creşterea populaţiei.

Puţini politicieni ar sprijini o imigraţie sporită din afara Europei, iar multe guverne vest-europene nu sunt dispuse să susţină continuarea extinderii pieţei unice către est.

Pentru a inversa declinul populaţiei fără a spori migraţia, Europa va avea nevoie să-şi crească ratele natalităţii, în opinia boardului editorial al Financial Times. Ţări ca Ungaria şi Polonia au luat măsuri în acest sens.

Politicile de promovare a familiilor nu trebuie să fie terenul exclusiv al dreptei populiste, cu apelurile sale la valori tradiţionale. Cele mai de succes măsuri au ca ţintă o viaţă mai bună pentru mamele care munesc: de obicei când sunt forţate să aleagă între a creşte copii şi a avea o carieră, femeile optează să muncească.

Cele mai ridicate rate ale fertilităţii sunt înregistrate în Franţa, graţie cheltuielilor sociale generoase şi costurilor reduse legate de creşterea unui copil din această ţară. Suedia vine pe locul doi, tot graţie politicilor generoase privind familiile.

Tendinţa ratelor scăzute ale fertilităţii poate fi inversată, se arată în opinia FT. În timpul mandatului său ca ministru german al familiei, Ursula von der Leyen a introdus politici mai generoase privind serviciile de îngrijire a copiilor şi concediul parental, atrăgând câteodată nemulţumirea colegilor conservatori. Ca preşedinte al Comisiei Europene, acesta este genul de politici pe care aceasta ar trebui să le promoveze la nivelul întregii Europe.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…