Acasă Intern Campania electorală s-a îcheiat fara nicio dezbatere majoră

Campania electorală s-a îcheiat fara nicio dezbatere majoră

Campania electorală s-a încheiat sâmbătă dimineaţa la ora 7.00, conform legislaţiei. În realitate, aceasta pare că nu a avut loc, fiind lipsită de confruntările dintre candidaţi, menite să ajute alegătorul în luarea deciziei.

În România post-decembristă, două alegeri au fost decise de dezbateri: alegerea președinților Emil Constantinescu vs Ion Iliescu și Traian Băsescu vs Mircea Geoană.

În anul 1996, în al doilea tur, Emil Constantinescu i-a pus o întrebare lui Ion Iliescu ce l-a trimis direct la Palatul Cotroceni: „Credeţi în Dumnezeu, domnule Iliescu?”

În anul 2000, cu un contracandidat cu şanse mai mari să câştige, Traian Băsescu dădea lovitura de imagine în dezbaterea finală: „V-a plăcut întâlnirea de aseară cu Vîntu?”

În campania electorală din acest an, alegătorii nu au avut parte de dezbateri majore. Cei mai bine cotaţi candidaţi în sondaje nu au fost văzuţi însă.

Viorica Dăncilă a fost dispusă să participe la o confruntare, dar alături de actualul şef de stat- Klaus Iohannis. „Pentru dărâmarea acestui guvern fără a exista o soluţie de înlocuire şi pentru toată lipsa de responsabilitate arătată în ultima perioadă, îl chem în faţa românilor pe candidatul Iohannis la o confruntare 1 la 1”, spunea Viorica Dăncilă pe 15 octombrie.

Nu a primit niciun răspuns.

În ultima săptămână de campanie electorală, Viorica Dăncilă a revenit cu o nouă invitaţie: „Nu trebuie să duceţi miniştrii de mână în fiecare dimineaţă la Palatul Victoria, ci să veniţi să explicaţi românilor ce aţi făcut în 5 ani de mandat şi ce îi aşteaptă, concret, cu Guvernul dumneavoastră în funcţie. România aşteaptă această dezbatere. Aveţi curaj, domnule Iohannis!”

Nici de această dată nu a primit un răspuns.

Un mesaj a venit şi de la Dan Barna legat de confruntare: „Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, mai sunt 15 zile până la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Nu vă ascundeţi de români. Haideţi să dezbatem despre problemele reale ale oamenilor. Sunt multe şi apăsătoare. Iar aceste probleme par să nu fi ajuns la Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria, acolo unde v-aţi refugiat în ultimii ani”, a scris Barna, pe Facebook.

Cei doi nominalizaţi nu au răspuns, în schimb Theodor Paleologu a comentat postarea candidatului USR: „Domnule Barna, nu vă prefaceţi că nu aţi văzut mesajul meu şi miile de solicitări de la alegători care vă cer acelaşi lucru. Politica struţului nu vă va salva”, a scris Paleologu.

Dan Barna nu i-a răspuns.

Paleologu l-a provocat şi pe Klaus Iohannis în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”. “ Dacă îl avantajează, vorbim şi în germană”.

Nu a primit răspuns.

Campania electorală a început pe 12 octombrie şi s-a încheiat sâmbătă dimineața.

Lista celor 14 candidaţi: Klaus Iohannis – susţinut de PNL,

Viorica Dăncilă – PSD,

Dan Barna – Alianţa USR-PLUS,

Mircea Diaconu – Alianţa UN OM,

Theodor Paleologu – PMP,

Kelemen Hunor – UDMR,

Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitatea Naţională,

Ninel Peia – Partidul Neamului Românesc,

Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie,

John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română,

Bogdan Stanoevici – independent, Ramona

Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (social-liberal),

Viorel Cataramă – Dreapta Liberală

Alexandru Cumpănaşu – independent.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…