
Modul inteligent în care Turcia a rezolvat problema clădirilor cu risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur ar trebui să fie un exemplu pentru Guvernul României.
În 1999, după cutremurul devastator produs Turcia, o țară unde cutremurele mari sunt frecvente, fiind situată într-o zona foarte activă din punct de vedere seismic, guvernul turc a luat măsuri pentru siguranța populației și a propriei economii.

Cutremurul din 17 august 1999 a avut 7,6 grade pe scara Richter, fiind unul dintre cele mai puternice înregistrate în Turcia, cu 300 de replici.
Atunci, aproximativ 18.000 de persoane și-au pierdut viața și peste 40.000 au fost rănite.
Peste 500.000 de oameni au rămas pe drumuri, după ce orașul Izmit din nordul țării a fost pur și simplu devastat de mișcarea tectonică. Și Istanbulul a avut de suferit, la fel întreaga zonă de nord-vest a țării, care este foarte industrializată, tragedia afectand astfel grav economia Turciei.
Cum a procedat guvernul turc?
Toți locatarii din clădirile cu risc seismic de prăbușire au fost mutați pe cheltuiala statului în locuințe provizorii pe durat a doi ani.

Statul turc a alocat din bugetul de stat banii necesari pentru dărâmarea clădirilor respective și pentru construirea la standarde de siguranță seismică a unor blocuri de locuit foarte moderne și spațioase. După doi ani, toți locatarii a revenit în propriile locuințe, la standarde moderne, fără a cheltui niciun ban din bugetul personal.
Pentru a recupera cheltuielile efectuate din bugetul de stat pentru locuințele care erau proprietate privată au fost construite 2 nivele în plus la fiecare clădire, suprafețele respective intrând în proprietatea statului.