Acasă Economie Institutul Cantacuzino își redeschide porțile

Institutul Cantacuzino își redeschide porțile

Institutul Cantacuzino se pregătește să își redeschidă porțile. Peste 500 de locuri urmează să fie ocupate de medici, biologi şi asistenţi până la sfârșitul anului, anunţă ministrul Apărării, Mihai Fifor.

De asemenea, vor fi investiţi bani în echipamente pentru laboratoare şi infrastructură.

“Am cerut aprobare de posturi, Guvernul României a acceptat. Până în decembrie 2018 vom creşte din nou posturile în cadrul Institutului, până la 508. Este o cifră insuficientă. (…) Am aprobat Hotârarea de Guvern cu un număr de peste o mie de locuri, dar efortul de anul acesta ne duce către această cifră de 508 încadrări la Institut. (…) Încadrăm medici, cercetători ştiinţifici, biollogi, asistenţi, oameni cu o specializare uşor diferită, pe care nu îi găseşti uşor pe piaţa muncii. (…) Din anul 2011 şi până în prezent nu s-a mai angajat nimic în cercetare la Institutul Cantacuzino. Ba mai mult, am avut o dinamică a plecărilor din sistem, aproape dramatic aş spune”, a declarat, marţi, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Ministrul Apărării Naţionale a mai precizat că 19 cercetători vor fi angajaţi la Institutul Naţional de Cercetare Cantacuzino, pânâ la sfârşitul anului, acesta fiind “un salt remarcabil”.

Totodată, ministrul Apărării Naţionale a mai adăugat că va investi bani în restaurarea clădirilor Institutului Naţional de Cercetare Cantacuzino. “Încercăm să investim în infrastructură, ca într-un termen scurt să readucem institutul la viaţă, institut pe care l-am preluat aproape în ruină. (…) Cantacuzino este un institut cu un destin destul de trist, pentru că în ultimii ani s-a plimbat de la un minister la altul în căutarea unor soluţii pentru redresarea activităţii”, a mai adăugat Mihai Fifor.

Ministrul a mai precizat că urmează să fie achiziţionate echipamente pentru laboratoare şi vor fi semnate mai multe protocoale de colaborare cu laboratoarele din alte ţări, precum Olanda şi Marea Britanie, pentru schimburi de experienţă.

“În anul 2008 aveam un buget de 58 de milioane (n.r. – lei). S-a ajuns la 16 milioane în 2014, a mai existat o curbă de creştere pentru ca în 2017 să preluăm acest institut la 40 de milioane lei şi în 2018 să-l ducem la 117 milioane de lei. Eu zic că este o creştere mai mult decât substanţială (…) pentru că nu poţi readuce la viaţă un institut fără investiţii foarte serioase şi fără un buget pe măsură”, a mai adăugat Fifor.

Ministerul Apărării Naţionale nu a finalizat negocierile cu companiile cu care va colabora Institutul Cantacuzino în vederea producţiei de vaccinuri, susţine ministrul Mihai Fifor, exprimându-şi speranţa că va anunţa un rezultat la finalul acestui an, asta după ce în vară a spus că în luna septembrie va anunţa care va fi compania parteneră.

Ministrul Fifor a spus că o fabrică de producţie de vaccinuri ce vor purta numele Institutului Cantacuzino va fi construită anul viitor, la marginea Bucureştiului.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…