Acasă Extern Iranul a numit protestele „adunări ilegale”

Iranul a numit protestele „adunări ilegale”

În urma a trei zile iranienii au început să protesteze, în mai multe orașe din Iran, împotriva corupției și a nivelului de trai.

Ministrul iranian de Interne, Abdolreza Rahmani-Fazli, a cerut oamenilor „să nu participe la aceste adunări ilegale, deoarece vor crea probleme pentru ei înșiși și pentru alți cetățeni”.

Autoritățile iraniene dau vina pe anti-revoluționari și pe agenți ai puterilor străine pentru protestele izbucnite

Între timp, mii de demonstranți pro-guvernamentali au participat la mitinguri sâmbătă.

Aceste mitinguri oficiale au fost organizate înaintea protestelor antiguvernamentale, pentru a marca cea de-a opta aniversare a suprimării protestelor stradale din 2009.

În filmele de pe social media, demonstranții scandează sloganuri prin care cer plecarea din funcțiea a liderului suprem al Iranului Ayatollah Ali Khamenei și al regimului clerical..

Astăzi, în a treia zi de proteste, s-au adunat mii de demonstranți pro-guvernamentali care în sprijinul liderului suprem.

Televiziunea de stat – un bastion al liderilor  islamici din Iran – a relatat o participare masivă a demonstranților pentru liderul suprem.

Autoritățile sunt surprinse de răspândirea protestelor antiguvernamentale, despre care se spune că sunt ilegale și care vor fi tratate cu asprime. Dar recunosc că există o nemulțumire pe scară largă în țară, și nu doar cu privire la creșterea prețurilor.

Cum au început demonstrațiile antiguvernamentale?

Protestele au început joi, în orașul nord-estic Mashhad, cel mai populat oraș din Irani.

Oamenii din Mashhad au ieșit în stradă pentru a-și exprima furia față de guvern ca urmare a creșterii prețurilor și și-au îndepărtat furia împotriva președintelui Hassan Rouhani. Cincizeci și două de persoane au fost arestate pentru că au scandat „sloganuri dure”

Protestele s-au răspândit, vineri, în cel puțin șase orașe. În unele orașe, poliția aflată în mașini de luptă și motociclete s-a ciocnit cu demonstranții.

Unele proteste au crescut ca număr de participanți și au scandat sloganuri împotriva autorităților, cerând eliberarea deținuților politici și încetarea bătăilor poliției.

Este cea mai mare manifestare a disidenței publice de la mitingurile pro-reforme din în 2009.

Participarea la proteste variază de la mai puțin de 100 de manifestanți în unele locuri la mii în altele – dar demonstrațiile nu par a avea loc pe o scară largă.

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…