Acasă Economie Italia: Partidele anti-sistem vor revizuirea normelor UE

Italia: Partidele anti-sistem vor revizuirea normelor UE

Cele două partide anti-sistem – Mișcarea 5 Stele și Liga Nordului, au  promis, vineri, să sporească cheltuielile bugetare prin noul program de guvernare, punându-se în contradicție cu cerințele Uniunii Europene.

„Contractul” de guvernare dintre cele două partide care au obținut cele mai multe voturi în urma alegerilor parlamentare din 4 martie, urmează să fie aprobat, prin vot, până duminică, de către membri celor două formațiuni

Matteo Salvini președintele Ligii și liderul Mișcării 5 Stele, Luigi Di Maio, se vor întâlni luni cu președintele Italiei, Sergio Mattarella.

Mattarella trebuie să acordul pentru desemnarea asupra prim-ministrului, care încă nu a fost nominalizat, înainte de a se forma un guvern.

Contractul de guvernare, publicat după 11 săptămâni de impas politic, urmărește reducerea fiscalității, cheltuieli suplimentare pentru sprijinirea celor săraci și o reformă în domeniul pensiilor.

După cele mai recente evoluții de pe scena politică din Italia, a crescut valoarea euro.

„Posibilitatea unui guvern euroceptic la Roma agravaează încrederea investitorilor … în acest moment un deficit fiscal mai mare și o emisiune mai mare de obligațiuni (în Italia) pare probabil”, a declarat pentru Reuters, David Madden, strateg al CMC Markets.

Euro a scăzut cu 0,2% până la 1,1778 în comparație cu dolarul, după ce partidele italiene și-au prezentat planl economic pentru guvernare. Miercuri, raportul euro-dolar era la 1,1763 USD.

Acordul final privind Contractul de guvernare al celor două formațiuni a renunțat la cea mai directă provocare a normelor fiscale ale UE ieșire din zona euro și renunțarea la moneda unică.

Povara datoriilor

Un proiect anterior a cerut UE să creeze un nivel fiscal pentru Italia prin ajustarea formulei utilizate privind calcularea poverii datoriilor. Versiunea finală a Contractului de guvernare a omis această propunere, dar cere UE o revizuire a a normelor fiscale – cea mai mare provocare politică a Blocului comunitar, deoarece Marea Britanie a votat să plece acum doi ani.

Contractul de guvernare este considerat documentul de bază pentru guvernarea Italiei în următorii 5 ani.

Având în vedere că există puține estimări specifice privind costurile măsurilor propuse de programul de guvernare, economiștii au venit cu propriile lor opinii bazate pe proiectele anterioare. Carlo Cottarelli, fostul oficial al Fondului Monetar Internațional, a estimat costul anual al măsurilor de până la 126 miliarde de euro, în timp ce ziarul Corriere della Sera a estimat 65 de miliarde de euro.

Într-un videoclip live difuzat pe Facebook, Di Maio a respins îngrijorarea cu privire la costurile politicilor din programul de guvernare, deoarece, a spus el, vor stimula creșterea economică care ar crește veniturile statului.

Obligațiunile guvernamentale ale Italiei au pierdut mai mult teren vineri. Investitorii sunt îngrijorați de faptul că o națiune G7, cu o povară a datoriei la jumătate cât Greciei în UE, este pe punctul de a se angaja în cheltuieli mari.

Programul de guvernare include un plan de securitizare a datoriilor pe care guvernul le datorează companiilor și persoanelor fizice, prin emiterea de obligațiuni pe termen scurt (IOUs) care pot fi tranzacționate.

La începutul acestui an, ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, a descris propunerea ca „un plan disimulat de circulație a unei monede paralele”.

„Trebuie făcut ceva pentru a rezolva problema datoriilor administrației publice față de contribuabili”, se arată în acordul de guvernare a celor două formațiuni politice,

Claudio Borghi, șeful economic al Ligii, care a ajutat la redactarea planului guvernamental, a declarat pentru ziarul Verita că noile obligațiuni „ar putea fi folosite oriunde, pentru a cumpăra ceva”.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…