Acasă Extern UE lansează măsuri de blocare a sancțiunilor SUA împotriva Iranului

UE lansează măsuri de blocare a sancțiunilor SUA împotriva Iranului

Comisia Europeană a declarat vineri că a demarat procesul de reînnoire a unei măsuri de blocare a sancțiunilor SUA pentru a proteja afacerile europene din Iran, după ce Statele Unite au ieșit din Acordul nuclear cu Iranul și au reintrodus sancțiuni asupra Teheranului, informează Reuters.

Comisia a afirmat într-o declarație că „a lansat procesul formal de activare a Statutului de blocare prin actualizarea listei sancțiunilor din SUA asupra Iranului care se încadrează în domeniul său de aplicare”, referindu-se la un regulament UE din 1996.

Statutul de blocare al UE interzice oricărei companii din UE să respecte sancțiunile din SUA și nu recunoaște niciuna dintre hotărârile judecătorești care aplică sancțiuni americane.

Statutul de blocare al UE a fost dezvoltat  când Statele Unite au încercat să penalizeze companiile străine care au făcut comerț cu Cuba în anii 1990, dar nu au fost niciodată implementate oficial.

Oficialii UE declară că restabilesc statutul de blocaj pentru a include decizia din 8 mai a președintelui american Donald Trump de a reînvia sancțiunile legate de Iran, după expirarea perioadelor de abandonare de 90 și 180 de zile, incluzând sancțiuni vizând sectorul petrolier din Iran și tranzacțiile cu Banca sa Centrală.

Comisia a declarat că măsura UE va intra în vigoare în termen de două luni, cu excepția cazului în care Parlamentul European și guvernele UE îl resping respins oficial, dar ar putea fi activat și mai devreme dacă ar exista un sprijin politic puternic.

Uniunea Europenă, partenerul comercial de top al Iranului și cel de-al doilea cel mai mare client pentru petrol, a trimis sute de miliarde de euro în Republica Islamică, deoarece Blocul comunitar împreună cu Organizația Națiunilor Unite și Statele Unite au eliminat sancțiunile economice în 2016.

Exporturile Iranului de combustibil și alte produse energetice către UE în 2016 au crescut cu 344%, până la 5,5 miliarde de euro (6,58 miliarde dolari) față de anul precedent.

Investițiile UE în Iran, în special ale Germaniei, Franței și Italiei, au crescut la 20 de miliarde de euro începând cu anul 2016, în proiecte de la aerospațiu până la energie.

Ajutor pentru Banca Centrală a Iranului

Alte măsuri propuse de Comisia Europeană, executivul UE, includ îndemnul guvernelor UE de a efectua transferuri către Banca Centrală din Iran și de a începe procesul legal care permite Băncii Europene de Investiții să acorde împrumuturi proiectelor UE în Iran.

Comisia Europeană a declarat că va acorda și fonduri de ajutor în favoarea Iranului, pentru a susține partea europeană a Acordului nuclear din 2015, care a eliminat  sancțiunile asupra Teheranului în schimbul închiderii capacității nucleare de îmbogățire a uraniului pentru fabricarea bombei atomice, sub supravegherea observatorilor ONU.

„Această abordare ar putea ajuta autoritățile iraniene să primească veniturile legate de petrol, în special în cazul sancțiunilor SUA care ar putea viza entități din UE în tranzacțiile de petrol cu Iranul”, a spus Comisia Europeană, referindu-se la ceea ce a numit Banca „unică” de transferuri către Banca Centrală a Iranului.

Comisarul european pentru energie, Miguel Arias Canete, se va întâlni la Teheran, pe 18 mai, cu oficialii iranieni,  în timpul unei călătorii de trei zile,  din 18 mai, pentru a încerca să liniștească Iranul și să consolideze relațiile în domeniul energiei.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò – apel pentru formarea unei alianțe antiglobaliste la nivelul întregii lumi împotriva ”Marii Resetări Mondiale”

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, un veritabil avertizor de integritate al Sf. Scaun și ad…