Acasă Diverse Superluna albastră și Luna sângerie în eclipsă pe 31 ianuarie

Superluna albastră și Luna sângerie în eclipsă pe 31 ianuarie

După 152 ani, la primele ore ale zilei de 31 ianuarie, luna va face ceva ce nu făcut din anul 1866. O  superlună albastră și o eclipsă lunară vor coincide pentru o sărbătoare astronomică spectaculoasă.

Luna, satelitul nostru credincios va fi mare și strălucitoare.

Luna nu orbitează Pământul într-un cerc perfect, ceea ce înseamnă că uneori se află mai aproape de planeta noastră decât de obicei. Când apropierea este maximă, numită „perigeu”, coincide cu o lună plină, care arată mult mai mare și mai strălucitoare. Acest lucru este cunoscut ca un „superlună”, dar termenul tehnic este „lună plină perigee”.

„În general, lunile pline perigee pot fi cu până la 14% mai mari decât luna plină apogee și cu până la 30% mai luminoase”, a explicat geologul planetar al NASA, Sarah Noble. „Diferența de dimensiune este dificil de observat cu ochiul liber, dar va fi ușor de observat că este evident mai luminoasă”, a adăugat Noble.

Pe 31 ianuarie, cel mai bine veți putea observa superluna albastră în toată gloria sa, dacă o veți privi cerul imediat după apus. Cu cât luna este mai mică pe cer, cu atât va părea a fi mai mare apare din cauza a ceea ce se numește „iluzia lunii”.

Luna albastră

„Luna albastră” a ajuns să însemne a doua lună plină într-o lună calendaristică. Din păcate, de fapt nu strălucește albastru, dar are o lumină intensă.

În luna ianuarie a avut deja o luna plină. Nu este atât de rar cum se crede, ultima lună albastră a avut loc în iulie 2015. Spre deosebire de alți ani, anul acest vom mai avea o lună albastră pe 31 martie.

Luna sângerie

Eclipsa lunară „Luna sângerie” se referă la o eclipsă lunară, când Luna va străluci într-o spectaculoasă culoare roșie.

Soarele, Pământul și luna se vor alinia astfel încât Pământul va întrerupă aprovizionarea cu Soare a Lunii. Satelitul nostru natural se va deplasa în umbra Pământului și va începe să strălucească într-un roșu cald, portocaliu, pe măsură ce lumina trece prin atmosfera Pământului.

Astronomii din vestul SUA, Australia și din cea mai mare parte a Canadei, Rusiei și din Asia vor putea vedea eclipsa totală a lunii. Eclipsa parțială va fi vizibilă în partea de est a SUA, India, Europa de Est și Scandinavia.

Dacă nu locuiți într-o zonă de eclipsă totală, puteți viziona live, întrucât NASA va difuza transmisiunea în direct a Lunii super-albastre și a Lunii sângerii, pe 31 ianuarie.

 

5/5 - (21 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…