Acasă Extern Varșovia a răspuns CE în ultima zi

Varșovia a răspuns CE în ultima zi

Guvernul polonez a anunţat marţi seară că a transmis Comisiei Europene răspunsul privind preocupările acesteia legate de reforma sistemului judiciar şi statul de drept, care expun Polonia unei proceduri europene inedite ce ar putea conduce inclusiv la sancţiuni, transmite AFP.

Într-un comunicat laconic, Ministerul de Externe polonez asigură că a ”prezentat explicaţii referitoare la fondul obiecţiilor Comisiei Europene”, fără alte detalii. În text este reluată argumentaţia deja prezentată de Varşovia, conform căreia reforma sistemului judiciar ”răspunde aşteptărilor societăţii şi soluţiile nu diferă de cele adoptate în alte state membre ale UE”.

Cu câteva ore mai devreme, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a amintit Poloniei că expiră ultimatumul dat în decembrie. ”Astăzi este pentru Polonia data limită să răspundă recomandărilor noastre privind statul de drept. Aşteptăm răspunsul lor cu nerăbdare”, a spus el la încheierea unei reuniuni la Bruxelles cu miniştrii europeni de externe.

Timmermans a spus că executivul comunitar nu consideră un răspuns corespunzător ”cartea albă” pe care premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a prezentat-o pe 8 martie.

În documentul de aproape o sută de pagini guvernul de la Varşovia susţine că reformele ce fac obiectul criticilor sunt necesare pentru eficientizarea sistemului judiciar, nereformat de la căderea comunismului, şi că în elaborarea lor s-a avut în vedere ca magistraţii ”să se bucure de garanţii foarte puternice” de independenţă, fiind menţionat de asemenea că respectivele reforme îşi regăsesc un corespondent inclusiv în sistemele judiciare ale unor state vest-europene.

În cazul în care Comisia Europeană nu va fi mulţumită de răspunsul primit, atunci ea ar putea cere statelor membre ale UE să ”constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă” a statului de drept în Polonia.

Pentru acest pas va fi nevoie de votul a 22 din cele 27 de state (fără Polonia). Eventuale sancţiuni, precum suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul UE, nu vor putea interveni decât într-o fază ulterioară a procedurii şi cu condiţia unui vot unanim al celor 27, Ungaria anunţând deja că se va opune.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…