Acasă Extern Siria: Trump promite un răspuns ”puternic” din partea SUA

Siria: Trump promite un răspuns ”puternic” din partea SUA

Președintele american Donald Trump a promis un răspuns în „puternic” la presupusul atac chimic din Siria, liderii occidentali iau în considerare măsurile pe care trebuie să le adopte, relatează Reuters.

„Avem o mulțime de opțiuni militare”, a declarat Trump reporterilor. El a adăugat că un răspuns va fi decis „în curând”.

Președintele Trump a spus că SUA are o „bună claritate” cu privire la cine a fost responsabil pentru incidentul din Douma, sâmbătă.

Surse medicale spun ca zeci de oameni au fost uciși in presupusul atac, dar numărul exact este imposibil de verificat.

Donald Trump a discutat despre incident cu președintele francez Emmanuel Macron, luni, și ambii lideri au exprimat dorința pentru un „răspuns ferm”.

Premierul britanic, Theresa May, a declarat că, „condamnă cu desăvârșire” presupusul atac cu arme chimice din Siria și a cerut să se țină cont de susținătorii președintelui Bashar al-Assad, aceștia fiind Rusia și Iranul.

Declarațiile de condamnare din partea liderilor occidentali a presupusului atac chimic din Douma au urmat după o întâlnire tensionată la Consiliul de Securitate al ONU, în care SUA și Rusia și-au spus  cuvinte grele în legătură cu incidentul.

Reprezentantul rus Vassily Nebenzia a declarat că presupusul atac a fost pus în scenă și a avertizat că acțiunea militară a SUA ar putea avea „repercusiuni grave”.

Reprezentantul SUA, Nikki Haley, a declarat că Rusia – un susținător militar al Siriei – și-a pătat mâinile cu „sângele copiilor sirieni” și l-a numit pe președintele Assad un „monstru”.

Haley a cerut marți un vot asupra unui proiect de rezoluție pentru a institui o nouă anchetă privind utilizarea armelor chimice în Siria.

Dar, Rusia a declarat că nu poate susține propunerea deoarece conține „elemente inacceptabile”.

Ce s-a întâmplat sâmbătă?

Societatea Syrian-American Medical a spus că mai mult de 500 de persoane au fost aduse la centrele medicale din Douma, în regiunea Ghuta de Est, în apropierea capitalei Damasc, cu simptome „indicative pentru expunerea la un agent chimic”.

Se spune că simptomele au inclus dificultăți de respirație, piele albăstruie, spume la gură, arsuri pe corneene și „emisie de miros asemănător cu clorul”.

Nu este posibilă verificarea numărului de decese și a ceea ce s-a întâmplat exact, deoarece zona este blocată și accesul este interzis.

Estimările privind numărul de persoane care au murit în cazul presupusului atac chimic variază între 42 și peste 60 de persoane, dar grupurile medicale spun ca numărul ar putea crește, după ce lucrătorii de la salvare vor avea acces la subsoluri unde sute de familii se află refugiate în urma bombardamentelor.

Reprezentantul francez din cadrul Consiliului de Securitate al ONU a declarat că gazul otrăvitor a fost utilizat în mod deliberat, deoarece poate să coboare până în subsoluri.

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au condamnat presupusul atac, dar  guvernul sirian și susținătorii săi ruși neagă orice responsabilitate.

Ce a spus Rusia la ONU?

Vassily Nebenzia prezentând cazul Rusiei a spus că rebelii din Douma au organizat evenimentul pentru propriile scopuri, și a descris incidentul și impactul acestuia ca parte a unui efort condus de SUA de a ataca Rusia cu un „arsenal larg de metode”, inclusiv calomnie, insulte și „o retorică agresivă”.

Într-o declarație furioasă, el a cerut anchetatorilor din cadrul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) să zboare spre Siria imediat, marți, spunând că trupele rusești îi vor escorta la locul presupusului atac.

Moscova a declarat că experții săi nu au găsit „nici o urmă de clor sau orice altă substanță chimică folosită împotriva civililor”.

Nebenzia a spus că tonul folosit împotriva Rusiei a depășit ceea ce era acceptabil chiar și în timpul Războiului Rece și a avertizat cu privire la un răspuns militar american.

„Folosirea forței armate împotriva Siriei sub un pretext de îngrijorare, unde, la cererea guvernului legitim al unei țări trupele rusești au fost desfășurate, ar putea duce la repercusiuni grave”, a spus el.

Care este contextul mai larg?

Tensiunile dintre Rusia și Occident au atins un nivel maxim după otrăvirea în martie a fostului spion rus în Marea Britanie, pentru care Londra a acuzat Moscova, și presupusa interferență rusă în alegerile din 2016 din SUA.

Otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia cu ceea ce spune guvernul britanic că a fost agentul neurotoxic Novichok, de tip militar dezvoltat de Rusia, a condus la expulzarea în masă a diplomaților ruși din capitalele occidentale la care Moscova a răspuns în egală măsură.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…