Moscova se opune propunerii SUA privind trimiterea mai multor nave NATO în zona Mării Negre pentru a descuraja Rusia şi pentru a asigura trecerea ambarcaţiunilor ucrainene, a informat miercuri Kremlinul, relatează site-ul postului France 24.
Washingtonul a lucrat la un pachet de măsuri pentru intensificarea prezenţei militare a Alianţei în Marea Neagră, în urma conflictului maritim între Moscova şi Kiev, care a avut loc anul trecut.
Măsurile sunt aşteptate să fie dezbătute de miniştrii de Externe ai statelor NATO, în cadrul unei reuniuni de miercuri şi de joi.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că autorităţile ruse percep această propunere ca pe ceva „negativ”.
„Nu înţelegem ce vor să spună cu asta. Situaţia privind Strâmtoarea Kerci este bine cunoscută”, a adăugat acesta.
Adjunctul ministrului rus de Externe, Alexander Gruşko, a declarat pentru presă că planul va duce la „intensificarea riscului militar” în regiune.
„Dacă va fi nevoie să adoptăm măsuri tehnice şi militare, le vom adopta”, a declarat acesta, citat de Interfax.
În luna noiembrie, Moscova a reţinut trei nave militare ucrainene şi echipajele acestora în Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră, incident care a alimentat tensiunile existente deja între cele două ţări. Rusia a anexat Peninsula Crimeea în 2014.
„Ne vom asigura că avem capabilitatea de a descuraja o Rusia foarte agresivă”, a declarat marţi ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison. Aceasta a adăugat că pachetul a fost elaborat pentru „a asigura trecerea navelor ucrainene prin strâmtoarea Kerci”.
Președintele Vladimir Putin a declarat deschis că decizia Moscovei de a anexa Crimeea se datorează parţial extinderii NATO în estul Europei.