Acasă Extern O nouă întâlnire Lavrov – Pompeo pe 14 mai, la Soci

O nouă întâlnire Lavrov – Pompeo pe 14 mai, la Soci

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a confirmat marţi că se fac pregătiri pentru o întâlnire între şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi secretarul de stat american Mike Pompeo în data de 14 mai la Soci, staţiune pe coasta rusă a Mării Negre, informează agenţia oficială de presă TASS.

”În mod oficial, vizita şi negocierile vor fi anunţate pe site-ul MAE rus”, a subliniat Zaharova, recomandând presei să se orienteze după informaţiile oficiale.

Această întâlnire va fi a doua în decursul lunii mai: la 6 mai cei doi au avut o întrevedere în Finlanda, prilej cu care au abordat mai multe subiecte, între care criza din Venezuela. Întâlnirea a durat aproape o oră şi a permis – potrivit lui Lavrov – să se facă un ”pas foarte bun înainte” în continuarea discuţiei telefonice de vineri între preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin, respectiv Donald Trump. Discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa Washingtonului, notează TASS.

În discursul său susţinut luni la reuniunea Consiliului arctic, Mike Pompeo a denunţat ”acţiunile provocatoare” ale Rusiei, reproşând între altele militarizarea regiunii arctice, potrivit AFP.

”Rusia a lăsat deja urmele cizmelor sale pe zăpadă”, a spus el.

La iniţiativa preşedintelui Vladimir Putin, Moscova şi-a consolidat prezenţa militară în regiune, redeschizând mai multe baze abandonate după prăbuşirea URSS.

Potrivit AFP, virulenţa afirmaţiilor lui Pompeo este cu atât mai notabilă cu cât el le-a pronunţat doar cu câteva minute înaintea întâlnirii sale cu Serghei Lavrov, care a intervenit pe fondul tensiunilor americano-ruse în creştere cu privire în special la Venezuela.

De altfel, şeful Departamentului de Stat a denunţat ”atitudinea agresivă” a Chinei şi Rusiei în regiunea arctică bogată în resurse naturale şi oportunităţi economice.

Referitor la criticile lui Mike Pompeo, Serghei Lavrov a refuzat să comenteze o ”declaraţie politică menită să provoace un anumit efect”, lăudând în schimb o discuţie ‘foarte bună şi constructivă’.

În afară de situaţia din Venezuela, Donald Trump şi Vladimir Putin au abordat în cursul discuţiei telefonice o serie de alte subiecte precum posibilitatea încheierii unui nou acord nuclear şi denuclearizarea Coreei de Nord.

Unele media din Statele Unite l-au criticat pe Trump pentru că nu a discutat mai mult cu liderul rus despre ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, în finalul anchetei procurorului special Robert Mueller, şi i-a dat crezare liderului rus că Moscova nu are de gând să se implice în situaţia din Venezuela.

Tensiunile au crescut în ultimul timp între Rusia şi SUA cu privire la Venezuela. Washingtonul a cerut Moscovei ”să plece” din ţara sud-americană, unde staţionează din luna martie 100 de militari ruşi, în timp ce Moscova cere Washingtonului să ”abandoneze” sprijinul pentru opoziţie.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…