Acasă Extern La 15 ani de la aderarea la NATO: Securitatea regională pe agenda întâlnirii Meleșcanu – Pompeo

La 15 ani de la aderarea la NATO: Securitatea regională pe agenda întâlnirii Meleșcanu – Pompeo

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut luni, la Washington, o întâlnire oficială de lucru cu secretarul de stat american Michael Pompeo, pe agendă fiind incluse subiecte precum securitatea regională şi cooperarea în domeniul energiei, informează un comunicat al MAE.

Discuţia a vizat o evaluare a priorităţilor de securitate transatlantică, în anticiparea reuniunii ministeriale dedicate celebrării a 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Atlanticului de Nord.

La întrevedere au mai participat ambasadorul României în SUA, George Maior, subsecretarul de stat pentru Afaceri politice David Hale şi asistentul secretarului de stat pentru Afaceri europene, Philip Reeker.

Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor Guverne pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, potrivit sursei citate .

„Secretarul Michael R. Pompeo s-a întâlnit azi (luni, n.red.) la Washington, DC, cu ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu. Au discutat despre strânsă cooperare cu România în domeniul securităţii, un stat aliat NATO ferm, care îşi îndeplineşte angajamentele privind împărţirea cheltuielilor de apărare, şi despre provocările cu care se confruntă NATO pe flancul său estic. Au vorbit, mai exact, despre agresiunea rusă în zona Mării Negre şi contribuţia României la asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre. De asemenea, au discutat despre importanţa eforturilor României de combatere a corupţiei care subminează instituţiile democratice şi încurajează influenţa malignă a adversarilor”, se arată într-un comunicat publicat de Departamentul de Stat al Statelor Unite pe site-ul instituţiei.

Ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale.

Demnitarul român a apreciat parteneriatul strâns cu Statele Unite în domeniul securităţii, scoţând în evidenţă rolul strategic al României şi al cooperării româno-americane în asigurarea unei abordări integrate a măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO.

Totodată, precizează MAE, şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa consolidării angajamentului american şi aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre.

Teodor Meleşcanu a punctat realizările Preşedinţiei române la Consiliul UE şi agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul estic, Asia centrală şi Balcanii de vest. De asemenea, a subliniat abordarea României de relevare a substanţei pozitive a cooperării dintre UE şi SUA.

El a adus în discuţie candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arătând că este un obiectiv „major” al politicii externe a ţării noastre.

Ministrul Teodor Meleșcanu a prezentat şi candidatura României la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi a evidenţiat experienţa tradiţională a ţării noastre în sistemul acestei organizaţii.

Au mai fost discutate eforturile regionale şi globale în problematica neproliferării, combaterii terorismului şi ameninţărilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcând „contribuţiile importante ale României în cadrul organizaţiilor şi mecanismelor internaţionale, dar şi expertiza de înaltă ţinută a specialiştilor şi profesioniştilor români”, potrivit MAE.

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…