Acasă Extern TEODOR MELEȘCANU, întâlnire oficială de lucru cu MIKE POMPEO

TEODOR MELEȘCANU, întâlnire oficială de lucru cu MIKE POMPEO

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut luni o întâlnire oficială de lucru, la Washington, cu secretarul de stat american Mike Pompeo, şeful diplomaţiei române aducând în discuţie candidatura României la OCDE precum şi obţinerea unui loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

”Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu a avut o întâlnire oficială de lucru, la Washington, cu secretarul de stat american Mike Pompeo, la 1 aprilie. La întrevedere au mai participat ambasadorul României în SUA, George Maior, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, David Hale şi asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, Philip Reeker”, informează MAE într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Ministrul român a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale.

”Discuţia a vizat de asemenea o evaluare a priorităţilor de securitate transatlantică, în anticiparea reuniunii ministeriale dedicată aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Atlanticului de Nord. Ministrul Teodor Meleşcanu a apreciat parteneriatul strâns cu Statele Unite în domeniul securităţii, scoţând în evidenţă rolul strategic al României şi al cooperării româno-americane în asigurarea unei abordări integrate a măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO. Totodată şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa consolidării angajamentului american şi aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre. Şeful diplomaţiei române a punctat realizările Preşedinţiei române a Consiliului UE şi agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul Estic, Asia Centrală şi Balcanii de Vest. De asemenea, a subliniat abordarea României de relevare a substanţei pozitive a cooperării dintre UE şi SUA”, se mai arată în comunicat.

Potrivit MAE, ministrul Afacerilor Externe, a adus în discuţie candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arătând că este un obiectiv major al politicii externe române, a prezentat candidatura României la un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi a evidenţiat experienţa tradiţională a ţării noastre în sistemul ONU.

”Au mai fost discutate eforturile regionale şi globale în problematica neproliferării, combaterii terorismului şi ameninţărilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcând contribuţiile importante ale României în cadrul organizaţiilor şi mecanismelor internaţionale, dar şi expertiza de înaltă ţinută a specialiştilor şi profesioniştilor români. De asemenea, a fost discutată intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energiei”, conchide MAE în finalul comunicatului.

5/5 - (43 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…