Acasă Extern China își alege liderii

China își alege liderii

Din cinci în cinci ani, ochii lumii se întorc spre China unde are loc Congresul Partidului Comunist aflat la guvernare.

La Congres se hotărăște cine va conduce partidul. Liderii aleși vor continua să să conducă aproximativ 1,4 miliarde de oameni și cea de-a doua cea mai mare economie a lumii.

Cel de-al 19-lea congres va începe pe 18 octombrie, când se așteaptă ca actualul lider al partidului și Președinte al Chinei, Xi Jinping, să rămână la conducere.

Delegații Partidului Comunist din China (PCC) se vor întâlni la Sala Mare a Poporului de la Beijing. Partidul are 2.300 de delegați, deși numai 2.287 au fost aleși să participe, ceea ce înseamnă că 13 delegați au fost descalificați din cauza „comportamentului necorespunzător”. În spatele ușilor închise, delegații PCC vor alege 200 membri ai Comitetului Central.

Din cadrul Comitetului Central sunt aleși 24 de membri ai Biroului Politic, din cadrul cărui sunt aleși 7 membri ai Comitetului Permanent.

Organele decizionale ale Chinei sunt Biroul Politic și Comitetul Permanent. Deși aceștia sunt aleși în urma unui scrutin, în realitate sunt selectați de actuala conducere, iar Comitetul Central doar aprobă decizia lor.

Comitetul Central alege secretarul general, care este liderul partidului și președinte al țării. Acesta este, și cel mai probabil va continua să fie, Xi Jinping.

Importanța Congresului

Congresul al 19-lea va da linia directoare în politică pentru următorul cincinal. Actualul liter Xi Jinping va prezenta viziunea privind direcția politicilor de dezvoltare a Chinei în următorii cinci ani.

La acest congres este așteptată o reînnoire completă a Comitetului Permanent. În ultimii ani, partidul a stabilit limite informale de vârstă pentru anumite posturi. Se așteaptă ca majoritatea membrilor din Biroul Politic să renunțe la funcție deoarece depășesc vârsta de pensionare, 68 de ani.

Un membru important al Comitetului Permanent care a depășit vârsta de pensionare este Wang Qishan, șeful agenției anticorupție, un apropiat al liderului Xi Jinping, care probabil va fi convins să rămână.

Atât președintele Xi Jinping, cât și premierul Li Keqiang sunt considerați tineri, fac parte din generația anilor anilor ’60. În noua serie de lideri care vor fi aleși la acest congres se va afla și succesorul lui Xi Jinping.

De la alegerea sa în cea mai înaltă funcție în stat, în 2012, Xi Jinping se bucură de o mare popularitate și credibilitate, a asimilat un număr fără precedent de titulaturi, inclusiv titlul de lider „de bază” al Chinei, care îl pune la egalitate cu giganții politici din trecut precum Mao Zedong și Deng Xiaoping.

Există probabilitatea ca o parte din apropiații săi să fie aleși în poziții cheie la acest congres, cu scopul de a pune în aplicare politica sa cunoscută sub numele de „gândirea lui Xi Jinping”, considerată” charta partidului”. Această mișcare îl va plasa la nivelul lui Mao în istoria politicii chineze.

Sub conducerea lui Xi Jinping China s-a dezvoltat și a prosperat. Jinping a dus o campanie anticorupție prin care au fost pedepsiți peste un milion de funcționari. Chinezii au inventat porecla” Xi Dada” care arată că este îndrăgit de popor.

Continuarea mandatului actualului președinte Xi Jinping va asigura stabilitatea Chinei. Planul cincinal de reformă economică este în plină desfășurare, la fel și campania anticorupție. În plan internațional ascensiunea Chinei va continua, de la proiectul One Belt One Road, până la poziționarea Chinei ca superputere alternativă la Statele Unite.

4/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…