Acasă Economie Economia Coreei de Nord

Economia Coreei de Nord

Kim Jong-un a susținut un discurs despre prioritățile sale pentru viitor, în cadrul evenimentului de promovare a surorii sale ca membru în Biroul Politic. Discursul a fost publicat în presa nord-coreeană.

Când vorbești despre Kim Jonj-un primul cuvânt care îți vine în minte este” rachetă”. Însă, Kim Jong-un a vorbit despre” economie”.

Dezvoltarea economiei nord-coreene face parte din strategia sa numită „byungjin” – dezvoltarea duală a economiei și a programului de arme nucleare.

”Byungjin” este, de fapt, planul de supraviețuire lui Kim Jong-un.

Amenințarea nucleară este modalitatea lui de a-și asigura poziția față de comunitatea internațională. Strategia lui Kim Jong-un este de a dezvolta arme nucleare și de a rămâne în siguranță pentru a nu sfârși așa cum s-a întâmplat cu regimurile Gaddafi sau Saddam Hussein.

Dezvoltarea economică a Coreei de Nord este modalitatea lui Kim Jong-un de a se asigura că populația internă rămâne îndatorată față de el și că își menține puterea în rândul elitelor.

Principiul călăuzitor al regimului de la Phenian este doctrina Juche tradusă prin ”încredere în sine și autodepășire” și adoptată în 1972. Juche a înlocuit marxism-leninismul ca ideologie oficială în constituția nord-coreeană, iar în constituția revizuită din 1998 au fost eliminate toate referințele la marxism-leninism. Doctrina Juche a schimbat în ultimul deceniu economia Coreei de Nord.

Aproape jumătate din veniturile statului provin din comerțul exterior, deși economia s-a dezvoltat modest în ultimul deceniu. Dacă în trecut se considera că regimul dictatorial din Coreea de Nord poate să supraviețuiască fără comerț internațional, în prezent nu mai este valabil.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…