Acasă Economie Embargoul SUA a costat Cuba 130 de miliarde de dolari

Embargoul SUA a costat Cuba 130 de miliarde de dolari

O agenție a Organizației Națiunilor Unite a declarat marți că embargoul comercial dintre Statele Unite și Cuba, care a durat aproape 60 de ani, a costat 130 de miliarde de dolari pentru economia cubaneză, ajungând la aceleași estimări ca guvernul comunist al insulei.

Deși mulți aliați ai SUA s-au alăturat Washingtonului în criticile privind sistemul partidului unic din Cubei și a reprimării oponenților politici, Statele Unite au pierdut aproape orice sprijin internațional pentru embargo după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Organizația Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu care solicită încetarea embargoului cu sprijin copleșitor începând din 1992. Într-un raport înaintea votului de anul trecut, Cuba a estimat daune totale ca urmare a embargoului de 130 de miliarde de dolari.

„Această țară care ne salută astăzi … testează propriile căi de a face față costurilor umane brutale pe care le-a susținut în timpul unei blocade nedrepte”, a declarat, marți, la Havana, șeful organismului economic regional al ONU pentru America Latină, ECLAC, Alicia Barcena.

„Noi evaluăm în fiecare an costurile economice și știm că această blocadă costă poporul cubanez peste 130 de miliarde de dolari la prețurile curente și a lăsat o amprentă de neșters asupra structurii sale economice”, a spus ea, fără a detalia modul în care ONU a ajuns la aceasta estimare.

În 2014, fostul președinte american Barack Obama a redus embargoul, care se afla în vigoare din 1962. Însă, președintele american Donald Trump a reînceput anul trecut restricțiile privind călătoriile și comerțul. Numai Congresul SUA poate ridica în întregime sancțiunile.

„În ciuda dificultăților cu care se confruntă economia cubaneză, în special din cauza intensificării blocadei impuse Cubei … vom continua să ne concentrăm asupra obiectivelor de dezvoltare stabilite”, a declarat președintele cubanez Miguel Diaz-Canel în declarația sa de deschidere la lcare a participat și Secretarul General al ONU, Antonio Guterres.

Economia centralizată în stil sovietic al Cubei a crescut în medie în medie cu 2,4% în ultimul deceniu, arată statisticile oficiale, mult mai puțin decât expansiunea anuală de 7% pe care guvernul cubanez a estimat-o pentru a se dezvolta.

Cuba speră că reformele economiei de piață introduse în ultimul deceniu vor stimula creșterea economică, dar până acum au avut rezultate mixte. La începutul acestui an, Partidul Comunist aflat la guvernare a recunoscut că implementarea reformelor a fost mai dificilă decât s-a așteptat.

ECLAC va sprijini programul de reformă economică a Cubei, a spus Barcena.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…