Acasă Extern 375 miliarde de euro pentru modernizarea Rusiei până în 2024

375 miliarde de euro pentru modernizarea Rusiei până în 2024

Noul prim-ministru rus, Mihail Mişustin a afirmat că vrea să accelereze proiectele naţionale anunţate la începutul lui 2018, dar a căror realizare a fost până acum minimală. Kremlinul are ca obiectiv, până în 2024, o creştere anuală de circa 4% din PIB și reducera cu 50% a gradului de sărăcie. Pentru a atinge aceste ținte, până la expirarea actualului mandat a lui Putin, se vor realiza investiții 375 miliade de de euro în modernizarea Rusiei.

Toate sectoare importante din economie vor beneficia de sume uriașe pentru modernizare: infrastructura, educația, digitalizarea, demografiea, sănătatea, cultura.

Infrastructura

Un sfert din fonduri sunt destinate pentru modernizarea transportului feroviar, aerian, rutier, maritim şi fluvial. Vor fi construite autostrăzi moderne, începând cu primii 300 km care vor lega Moscova de Kazan.

Un plan detaliat de dezvoltare a căilor ferate ruseşti a fost aprobat, prevăzând între altele creşterea activităţii companiei naţionale „RZD” în străinătate şi dezvoltarea unor linii de mare viteză.

Rusia vrea vrea să construiască sau să finalizeze construcţia mai multor gazoducte şi oleoducte, şi să dezvolte ruta maritimă din Nord, în Arctica, devenită mai practicabilă prin încălzirea climei.

Digitalizare

Fostul director al Biroului Federal Fiscal, Mihail Mișusti, până la numirea sa în funcția de premier, a organizat reformarea şi digitalizarea  uriaşei birocraţii pentru a face din ea o agenţie eficientă.

După acest succes, el a anunţat deja că latura digitală a reformelor va fi prioritară:

„Statul va trebui să fie o platformă digitală în serviciul cetăţenilor”, a spus premierul Mișusti.

Instalarea tehnologiei 5G în zece oraşe până în 2024 este o măsură prevăzută în proiectul de digitalizare a Rusiei.

Guvernul va încuraja de asemenea producţia de echipamente ruseşti de telecomunicaţii şi îi va obliga pe fabricanţii de telefoane să pre-instaleze softuri ruseşti.

Ecologie

În proiectul de modernizare al Rusiei, ecologia ocupă locul trei în ponderea sumelor alocate pentru investiiții (16%), ceea ce reprezintă 60 miliarde de euro. Rusia se află pe locul patru în topul celor mai mari poluatori din lume.

Sunt prevăzute, de asemenea, crearea mai multor parcuri naţionale şi reducerea deversării de ape poluate în Volga şi în lacul Baikal.

Rusia este una din ţările cele mai vulnerabile la schimbările climatice, cu uriaşele sale regiuni arctice unde infrastructurile sunt construite pe permafrost. Temperaturile în Siberia cresc într-un ritm fără precedent. Inundaţii grave şi incendii de pădure neobişnuite au avut loc recent.

Demografie şi sănătate

Președintele Putin vrea să aloce 7% din investiții în creșterea demografică și în sănătate.

În discursul privind starea naţiunii, susținut pe 15 ianuarie, Vladimir Putin a acordat o atenție deosebită crizei demografice prin care trece Rusia, calificând-o drept provocare „istorică”.

Populația Rusiei a scăzut cu peste cinci milioane de locuitori din 1991 până în 2019, consecinţă a gravei crize demografice care a urmat după prăbuşirea URSS. După o perioadă de relansare, din 2018 populaţia a început din nou să scadă.

Preşedintele Putin şi-a fixat obiectivul de a creşte ratatei fecundităţii de la 1,5 copii de femeie la 1,7 în 2024. Pentru aceasta, vrea să extindă un program de ajutor financiar pentru părinţi, acordat până acum la naşterea celui de-al doilea copil, şi promite noi alocaţii şi gratuitate la cantina şcolară.

Pe lângă aceste măsuri, pentru creşterea speranţei de viaţă se vor derula programe pentru practicarea sportului şi supravegherea medicală a persoanelor în vârstă.

 

Sursa: La Tribune

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…