Acasă Economie STIMULENTE pentru CREȘTERE ECONOMICĂ: Hong Kong dă GRATIS  1.300 de dolari fiecărui locuitor

STIMULENTE pentru CREȘTERE ECONOMICĂ: Hong Kong dă GRATIS  1.300 de dolari fiecărui locuitor

Guvernul Hong Kong acordă locuitorilor câte 1.200 de dolari, fără niciun fel de obligaţii, ca parte a unui pachet larg de măsuri pentru a stimula economia, informează Bloomberg.

Fiecare rezident permanent al Hong Kong va primi 10.000 de dolari Hong Kong (HK), echivalentul a 1.284 de dolari SUA(USD). Măsura este cuprinsă în bugetul anunțat miercuri de autorități. Astfel, un număr de 7 milioane de rezidenți permanenți al oraşului, cu vârsta de peste 18 ani, vor primi această sumă.

Prin această măsură, autorităţile speră să ajute populaţia „copleşită de o atmosferă grea”, a declarat secretarul financiar Paul Chan. El a estimat că deficitul va atinge un nivel record de 139,1 miliarde dolari HK (17,85 miliarde USD) în anul fiscal 2021.

Perioada de tulburări politice provocate de rolul Chinei în oraş au împins Hong Kong-ul, anul trecut, în prima recesiune anuală din ultimul deceniu. Economiştii prognozează o a doua contracţie anuală în 2020, deoarece focarul de coronavirus scade în continuare producţia.

„În aceste vremuri fără precedent, sunt încrezător că propunerile bugetare pentru anii 2020-2021 vor fi un sprijin efectiv şi direcţionat pentru comunitatea din Hong Kong, astfel încât aceasta să reziste dificultăţilor actuale şi să se pregătească pentru un mâine mai luminos”, a spus Lam.

Bugetul mai conţine o serie de măsuri menite să atenueze impactul recesiunii recente. Cumpărătorii de locuinţe, studenţii, investitorii şi întreprinderile mici sunt cei vizaţi de sprijinul acordat de la bugetul de stat. În total, pachetul de stimulente financiare valorează 4,2% din produsul intern brut din 2018, potrivit Bloomberg Economics.

„Având în vedere mediul economic dur, vom adopta o poziţie fiscală expansivă şi vom folosi în mod optim rezervele fiscale pentru a implementa măsuri anticiclice”, a spus Chan. „Obiectivul este „susţinerea întreprinderilor, protejarea locurilor de muncă, stimularea economiei şi reducerea poverii asupra oamenilor, astfel încât să ajute Hong Kong-ul să învingă dificultăţile”, a spus el.

Chan a dezvăluit o prognoză oficială pentru creşterea economică în acest an între -1,5% şi 0,5% şi a confirmat o contracţie de 1,2% în 2019. Deficitul fiscal în perioada 2019-2020 a fost de 37,8 miliarde de dolari HK, primul din 2004.

Alte măsuri pentru stimularea afacerilor:

 • Împrumuturi cu dobândă scăzută, cu garanţie de 100% acordată de guvern, până la un plafon de 2 milioane de dolari HK şi o reducere a impozitului pe profit de 100% la primii 20.000 de dolari HK.
 • Renunţarea la taxele de înregistrare a întreprinderii, extinderea subvenţiilor la facturile de energie electrică şi apă şi canalizare.
 • 700 milioane de dolari HK pentru promovarea turismului în oraş odată ce trece epidemia de coronavirus.

Măsuri pentru sprijinul cetățenilor:

 • Reducerea impozitelor pe salarii de 100% la primii 20.000 dolari HK.
 • Renunţarea la ratele la proprietăţile rezidenţiale până la un plafon de 1.500 de dolari HK pe trimestru.
 • chirie lunară pentru chiriaşii cu venituri mai mici.
 • Construirea a 210.000 de locuinţe pe termen mediu-lung, inclusiv 100.400 de locuinţe publice în următorii cinci ani.
 • Finanţare recurentă totală de 75 miliarde de dolari HK acordată Autorităţii Spitaliceşti în perioada 2020-2021.

Hong Kong Mortgage Corp. va lansa un program pilot care oferă împrumuturi ipotecare cu rată fixă prin intermediul băncilor, pentru a oferi cumpărătorilor mai multe opţiuni şi pentru a reduce riscul de volatilitate a ratei dobânzii.

Pentru inovație:

 • 3 miliarde de dolari HK au fost alocaţi pentru o posibilă fază 2 a programului de extindere a parcului ştiinţific, precum şi pentru un posibil al treilea grup de cercetare InnoHK în parc;
 • 2 miliarde de dolari de HK pentru un plan de re-industrializare care să sprijine producătorii să creeze noi linii inteligente de producţie.

Departamentul de Justiţie va primi aproximativ 450 milioane de dolari HK pentru a spori „înţelegerea comunităţii despre conceptul de stat de drept şi punerea în aplicare a acestuia”.

Pentru cultură:

 • 900 milioane de dolari HK în plus pentru promovarea sponsorizării culturii şi artelor.
 • Planificare activă pentru construirea unui număr de noi dotări culturale.

Pentru comerț:

Guvernul va aloca 6,5 miliarde de dolari HK pentru o serie de iniţiative de dezvoltare pe malul portului şi vizează deschiderea unui kilometru suplimentar de noi promenade.

„Dacă beneficiile obţinute din alocările de bani şi reducerile fiscale sunt distribuite în acest an şi toată lumea le cheltuie anul acesta, impulsul economic ar putea fi între 0,5% şi 1% din PIB”, a declarat Tommy Wu, profesor la Oxford Economics din Hong Kong.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…