Acasă Extern Pompeo se va întoarce în SUA cu deținuții americani din Coreea de Nord

Pompeo se va întoarce în SUA cu deținuții americani din Coreea de Nord

Secretarul de stat american Mike Pompeo este așteptat să se întoarcă din Coreea de Nord cu trei deținuți americani, precum și cu detalii despre summitul dintre liderul Kim Jong Un și președintele american Donald Trump, a declarat un oficial sud-coreean citat de Reuters.

Pompeo a sosit la Phenian după o vizită, miercuri, în Japonia și s-a îndreptat spre hotelul Koryo din capitala nord-coreeană pentru întâlniri, a relatat mass-media din Statele Unite.

Președintele american Donald Trump a anunțat mai devreme vestea celei de-a doua vizite a lui Pompeo în Coreea de Nord în mai puțin de șase săptămâni și a declarat că cele două țări au convenit asupra unei date și locații pentru summit, dar nu a oferit detalii.

Un oficial de la președinția Coreei de Sud a declarat că șeful diplomației americane, Mike Pompeo, ar trebui să finalizeze data summitului și să asigure eliberarea celor trei deținuți americani.

În timp ce președintele Trump a spus că ar fi „un lucru minunat” dacă deținuții americani ar fi eliberați, Mike Pompeo a declarat reporterilor în drum spre Phenian că nu a primit un astfel de angajament, dar speră că, Coreea de Nord va „face ceea ce trebuie”.

„Azi vom vorbi despre asta”, a spus el. „Cred că ar fi un mare gest dacă ar alege să facă acest lucru”.

Summitul SUA-Coreea de Nord, în curs de organizare, a declanșat acțiuni diplomatice în Japonia, Coreea de Sud și China, care au avut miercuri o întâlnire la nivel înalt.

Premierul chinez Li Keqiang a declarat că părțile interesate ar trebui să profite de ocazia pentru a promova denuclearizarea Peninsulei Coreene, a anunțat agenția oficială de știri Xinhua.

Premierul japonez Shinzo Abe, care a participat la întâlnire împreună cu președintele sud-coreean Moon Jae-in, a declarat că țara sa va normaliza legăturile cu Coreea de Nord dacă problemele nucleare și cele legate de  rachete, împreună cu răpirea cetățenilor japonezi, sunt rezolvate în mod exhaustiv.

„Trebuie să integrăm impulsul recent pentru denuclearizarea Peninsulei Coreeane și pentru pace și securitate în nord-estul Asiei și, cooperând și mai mult cu societatea internațională, să ne asigurăm că acest lucru este legat de acțiunile concrete ale Coreei de Nord”, a declarat Abe la o conferință de presă după intalnire.

Coreea de Nord a recunoscut că a răpit 13 cetățeni japonezi în urmă cu zeci de ani pentru a instrui spioni. Cinci s-au întors în Japonia.

Deținuții americani

Cei trei deținuți american din Coreea de Nord sunt misionarul coreeano-american Kim Dong-chul, Kim Sang-duk cunoscut sub numele de Tony Kim, care a predat timp de o lună la Universitatea Phenian de Știință și Tehnologie (PUST) înainte de a fi arestat în 2017 și Kim Hak-song care a predat de asemenea la PUST.

Până în prezent, singurul american eliberat de Coreea de Nord în timpul președinției Trump a fost Otto Warmbier, un student în vârstă de 22 de ani, care s-a întors în Statele Unite în comă, vara trecută, după 17 luni de captivitate și a decedat după câteva zile.

Moartea lui Warmbier a sporit tensiunile dintre SUA și Coreea de Nord, tensiuni aflate deja la o cotă ridicată după intensificarea testelor cu rachete de către Phenian.

Șansa pentru eliberarea celor trei deținuți americani a fost discutată acum două luni, când ministrul de externe al Coreei de Nord a călătorit în Suedia și a propus ideea, a relatat la acea dată CNN, citând o sursă neidentificată.

Vizita lui Mike Pompeo vine la o zi după ce Kim Jong-un a făcut cea de-a doua călătorie în China în mai puțin de două luni, discutând cu președintele Xi Jinping despre convorbirile internaționale în curs cu privire la programele de arme nucleare și de rachete balistice ale Coreei de Nord.

Vizita lui Kim la Beijing și întâlnirea acestuia cu președintele chinez Xi Jinping a fost anunțată după ce s-a încheiat. Kim Jong-un i-a spus lui Xi Jinping că speră că părțile relevante vor lua măsuri „pe etape” și „sincronizate” pentru a realiza denuclearizarea și pacea de lungă durată pe Peninsula Coreeană, potrivit presei chineze.

În timpul unui apel telefonic marți dimineața, președintele Donald Trump a vorbit cu președintele Xi Jinping despre evoluțiile de pe Peninsula Coreeană și despre vizita lui Kim la Beijing, a declarat Casa Albă.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…