Acasă Mediu Insula plutitoare: Casa nouă pentru refugiații Rohingya

Insula plutitoare: Casa nouă pentru refugiații Rohingya

Bangladeshul va transforma o insulă nelocuită din Golful Bengal în casa pentru 100.000 de musulmani Rohingya care au fugit de represiunea militară in Myanmar.

Primul ministru din Bangladesh, Sheikh Hasina, a declarat luni că punerea pentu ca minoritatea Rohingya să locuiască pe insulă este un „aranjament temporar” pentru a decongestiona taberele din Bazarul Cox,un  refugiu pentru aproape 700 000 de persoane care au venit din nordul statului Rakhine din Myanmar, la sfârșitul lunii august anul trecut.

H.T. Imam, unul dintre consilierii premierului a declarat pentru Reuters că, odată ajunși acolo, ei ar putea să părăsească insula doar dacă vor să se întoarcă în Myanmar sau sunt selectați pentru azil într-o țară terță.

„Nu este un lagăr de concentrare, dar pot exista restricții. Nu le oferim un pașaport sau un buletin de identitate din Bangladesh „, a spus H.T. Imam, adăugând că insula ar avea un post de poliție cu 40-50 de persoane înarmate.

Inginerii britanici și chinezi ajută la pregătirea insulei pentru a primi refugiați înainte de începerea ploilor musonice, care ar putea aduce inundații dezastruoase în taberele de refugiați din sud, unde se află aproximativ 1 milion de Rohingya. Ploile ar putea începe încă din aprilie.

Imam, a declarat căprocedura de a selecta Rohingya în Bazarul Cox pentru a fi mutați pe insulă nu este finalizată, dar ar putea fi decisă prin tragere la sorți sau voluntariat.

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați a a spus că : „orice plan de relocare care implică refugiați ar trebui să fie pus în aplicare prin decizii voluntare și informate”.

Construcție frenetică

În 2015, când a fost propus prima dată, agențiile umanitare au criticat planul de a reloca Rohingya pe insulă. atunci când a fost propus pentru prima dată în 2015. Insula  este vulnerabilă la cicloni care au loc frecvent și nu poate suporta mijloacele de existență pentru mii de oameni.

Lucrările pentru proiect s-au accelerat în ultimele luni, în conformitate cu planurile arhitecturale ale guvernului.

Cu un an în urmă, când jurnaliștii au vizitat Bhasan Char, al cărei nume înseamnă „insula plutitoare”, nu existau drumuri, clădiri sau oameni.

Întorcându-se pe 14 februarie, jurnaliștii au descoperit sute de muncitori care transportau cărămizi și nisip de la nave pe țărmul noroios. Imaginile  din satelit prezintă acum drumuri.

Insulele plutitoare, care au apărut în urmă cu aproximativ 20 de ani, se află la aproximativ 30 km de continent, sunt înclinate și se inundă  în mod regulat în perioada iunie-septembrie. Pirații se plimbă prin apele din apropiere pentru a răpi pescari pentru răscumpărare, spun locuitorii din insulele din apropiere.

Companii de construcție chineze și britanice

Compania chineză de construcție Sinohydro, cunoscută pentru construirea de baraje a construit un dig de 30 de kilometri pentru a proteja insula de inundații, în cadrul proiectului de 280 milioane de dolari.

Un inginer Sinohydro de la Bhasan Char, a declarat că firma are „acorduri de confidențialitate” și întrebările legate de construcția de pe insulă trebuie adresate guvernului din Bangladesh.

HR Wallingford, consultant britanic în domeniul ingineriei și al hidraulicii de mediu, care lucrează în cadrul proiectului a spus la începutul acestei lui că proiectul prevede  „măsurile de stabilizare și de protecție împotriva inundațiilor”.

Proiectul de infrastructură de coastă include un bazin de apărare împotriva inundațiilor, protejând zona de  apele care se retrag de pe țărm, a spus HR Wallingford.

Omar Waraich, director adjunct al Asociației pentru Amnesty International din Asia de Sud, a declarat că nu există „nimeni în comunitatea umanitară cu care am vorbit  care crede că acest proiect este este o idee bună”.

„Aceasta este o insulă de nămol care a apărut recent”, a spus el.

Locuitorii din insula Sandwip din apropiere au spus că furtunile musonice ucid oamenii în mod regulat și distrug casele.

Cu toate acestea, un membru al cabinetului primului ministrului, directorul general Kabir Bin Anwar, a declarat că organizațiile umanitare care critică planul  „greșesc pentru că nu înțeleg topografia” Bangladeshului.

Guvernul a construit adăposturi pe insulă, a spus el, adăugând că există terenuri tolerante la sare, iar oamenii care locuiesc acolo pot să pescuiască sau să crească vaci și bivoli.

Anwar a respins de asemenea preocupările legate de acordarea de ajutoare pentru refugiați.

„Nu avem nevoie de ajutor din partea ONG-urilor străine sau a ONG-urilor locale. Îi putem hrăni pe acești oameni”, a spus el.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…