Acasă Intern Teodor Meleșcanu contribuie la realizarea Coridorului de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică

Teodor Meleșcanu contribuie la realizarea Coridorului de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, l-a primit luni pe ambasadorul desemnat al Turkmenistanului, Annamammet Annaiev, în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare, prilej cu care a reiterat interesul României pentru transpunerea în realitate a proiectului Coridorului de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, potrivit Agerpres.

Teodor Meleșcanu a evidențiat premisele favorabile dezvoltării proiectului Coridorului de transport, în contextul adoptării de către Uniunea Europeană, la 15 octombrie 2018, a Strategiei UE privind conectivitatea între Europa și Asia, care vizează nemijlocit cele patru state: România, Georgia, Azerbaidjan și Turkmenistan, în virtutea poziției lor geografice, inclusiv inițiativa acestora de a conecta țărmurile Mării Negre și Mării Caspice.

Proiectul reprezintă inițiativa comună a României și Turkmenistanului, care au invitat Georgia și Republica Azerbaidjan să li se alăture.

Coridorul implică crearea unei rute de transport intermodal, maritim/fluvial şi rutier/feroviar, între Europa Centrală și de Nord, Caucazul de Sud și Asia Centrală, cu posibilitatea extinderii către regiunea Asia-Pacific.

Coridorul de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică include contiguitatea geografică a celor patru țări menționate, precum și facilitățile oferite de porturile Constanţa (România), Batumi, Poti (Georgia), Baku (Azerbaidjan) și Turkmenbaşi (Turkmenistan), precum şi a conexiunea directă între portul Constanţa şi fluviul Dunărea (prin canalul Dunăre-Marea Neagră) şi, ulterior, a cursurilor de apă şi a canalelor interne de pe continentul european, cu accesarea Europei Centrale şi de Nord.

La întâlnirea cu ambasadorul Annaiev, ministrul Teodor Meleşcanu a menţionat că Turkmenistanul continuă să fie un partener important al României în Asia Centrală. A subliniat importanţa consolidării cooperării bilaterale pe multiple planuri, evidenţiind conectivitatea între România şi Turkmenistan, inclusiv prin valorificarea oportunităţilor existente în plan regional, ca domeniu prioritar de acţiune.

Teodor Meleșcanu s-a referit și la cooperarea în domeniul educaţiei ca o direcţie importantă de creştere a interacţiunii, dat fiind interesul în creştere al tinerilor turkmeni pentru formarea profesională în instituţiile de învăţământ superior din România, precum şi deschiderea universităţilor din cele două state pentru a dezvolta programe de cooperare, bazate pe schimburi de studenţi şi cadre didactice.

Din perspectiva exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat oportunităţile sporite de creştere a interacţiunii între cele două state în cadrul UE.

 

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…